Dacă totul decurge potrivit planului, roverul Perseverance al NASA va ajunge joi seară pe suprafața lui Marte și va începe cercetările. Dar această zi ar putea fi una istorică pentru satul Jezero din Bosnia și Herțegovina, scrie EuroNews.

JezeroFoto: Captura Wikipedia

Localnicii speră că aterizarea planificată a unui rover NASA pe Marte le va aduce unele recompense pământești.

Satul speră că misiunea va aduce mai multă atenție și vizitatori în micul petic din univers, o vale verde bosniacă alăturată frumosului lac Pivsko, la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de Sarajevo. Propriu-zis, satul se află acolo unde râul Pliva se varsă în Plivsko.

Roverul speră să ajungă la craterul Jezero de pe Planeta Roșie, care a fost numit după sat.

NASA a comunicat autorităților din Jezero - care înseamnă lac în limba locală - despre planurile lor în septembrie 2019.

Ambasadorul SUA în Bosnia a transmis personal vestea, prezentându-i primarului o scrisoare a directorului agenției spațiale pentru explorarea pe Marte.

„A provocat reacții diferite”, a spus primarul Jezero, Snezana Ruzicic. „Când am primit o scrisoare, m-am amuzat, am crezut că sunt știri false”

„Locuitorii din zonă au reacționat de asemenea diferit. Unii au considerat că este superb, iar alții au ridiculizat vestea, oamenii spuneau:„ Primarul nostru ne va duce pe Marte ”. Reacțiile pe rețelele de socializare au fost mixte, bune și rele. Dar, în cele din urmă, a făcut ca Jezero să fie cunoscut".

După ani de greutăți și sărăcie care rămân înrădăcinate de la războiul bosniac din anii 1990, unii speră că denumirea craterului de pe Marte după satul lor îi va ajuta.

„Când am auzit pentru prima dată la televizor că NASA a numit un crater pe Marte după Jezero, am fost surprins și m-am gândit:„ În sfârșit ni se întâmplă ceva bun ... poate acesta este un semn că putem în cele din urmă să mergem mai departe ”, a spus Milan Kotanjac, un sătean Jezero.

„ Este foarte important pentru municipalitatea noastră, pentru oamenii noștri ”, a adăugat el.

Ruzicic speră că noua faimă va permite zonei să dezvolte proiecte, precum tabere de tineret pentru copii din întreaga țară încă divizată din punct de vedere etnic, chiar și unele dedicate explorării spațiale.

Aterizarea roverului Perseverance este cel mai riscant pas până acum într-o căutare epică de a aduce înapoi roci care ar putea răspunde la întrebarea dacă a existat vreodată viață pe planeta roșie.

Citește și:

VIDEO NASA va pune joi seara roverul Perseverance pe solul marțian. De ce misiunea este cea mai complicată, dar și cea mai sofisticată de până acum