Corporate Star: Jeff Bezos. Cum a clădit o companie de 1,6 trilioane de dolari plecând de la nimic și a făcut față acuzațiilor lui Donald Trump

de A.Th.C.     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2021, 21:17 Actualitate | Internaţional


Jeff Bezos
Foto: Blue Origin
Când Jeff Bezos a anunțat că renunță la poziția de CEO la Amazon, nu a pus capăt doar unui parcurs de două decenii și jumătate în fruntea gigantului de 1,6 trilioane de dolari pe care l-a făcut plecând de la zero. El lasă în urmă și una din cele mai inovative și influente moșteniri în domeniul afacerilor și tehnologiei.

Bezos a fondat Amazon ca librărie online în garajul casei închiriate în suburbiile orașului Seattle. În deceniile care au urmat, Amazon a devenit una din cele puternice, respectate și urmărite din lume, cu o influență extinsă mult dincolo de comerțul online pentru a se resimți în aproape toate domeniile esențiale, de la cloud computing și sănătate la magazine alimentare, bănci și publicitate.

Hotărârea fondatorului lui Amazon de a reforma industrie după industrie, concentrându- se fără încetare pe clienți, i-a adus lui Bezos un loc printre cei mai faimoși antreprenori ai Americii, oameni ca Andrew Carnegie, Henry Ford, John D. Rockefeller, Bill Gates și Steve Jobs. Chiar dacă Jeff Bezos cedează titlul de CEO, nu se îndepărtează de Amazon în noul său rol de președinte executiv.

Mai mult, filosofia lui pentru Amazon – este „mereu Ziua Întâi” – continuă să ghideze compania. Sunt multe pietre de hotar în cariera lui Bezos la Amazon și în ascensiunea lui pentru a deveni atât de bine cunoscut. În continuare sunt enumerate unele momente-cheie: Metoda Amazon În fiecare an, Bezos atașează scrisoarea sa originală din 1997 către acționari la fiecare scrisoare anuală.

Aceste scrisori au devenit lecturi obligatorii pentru liderii din afaceri, oferindu-le imaginea modului de a gândi al fondatorului lui Amazon și principiile care-i călăuzesc afacerea: Nu te opri niciodată din a experimenta, învăța, și chiar eșua, cu scopul de a rămâne relevant. „Le reamintesc de două decenii oamenilor că este Ziua 1”, a scris Bezos în 2016 în scrisoarea către acționari. „Lucrez într-o clădire a lui Amazon cu acest nume și când mă mut în alta iau numele cu mine.Petrec timp gândindu-mă la acest subiect”. „Ziua 2 este încremenire. Urmată de irelevanță. Urmată de declin dureros și sfâșietor. Urmată de moarte. Și de aceea este întotdeauna Ziua 1”, a spus Bezos. Multe dintre ideile expuse în scrisoarea originală din 1997 a lui Bezos și-au făcut loc pe lista principiilor de conducere de la Amazon, sau a celor 14 valori pe care angajații le aplică în proiecte noi, rezolvare de probleme și alte luări de decizii.

Livrare în două zile În 2005, Bezos a lansat Amazon Prime, un program de fidelitate care a fost primul de acest fel. Pentru $79/an, clienții aveau acces la livrare gratuită în două zile pentru „oricât vreți” din peste un milion de produse. Amazon Prime a fost lansat într-o vreme când cei mai mulți comercianți ofereau livrări între patru și șase zile. Prime a schimbat repede standardul – nu doar pentru clienți, ci pentru întregul comerț.

I-a obligat pe toți comercianții să se străduiască să ofere online cel puțin livrare rapidă și gratuită. Clienții au început să se aștepte la livrări în două zile și de la comercianții mari, și de la cei mici. Iar Bezos le-a dat motive să se aboneze la Prime adăugând acces la streaming de filme și muzică, reduceri la supermarketurile Whole Foods și alte avantaje. Amazon Prime, cu peste 150 de milioane de abonați în întreaga lume, a ajuns atât de mare încât Amazon chiar a creat o sărbătoare proprie, numită Prime Day.

A modificat radical calendarul comerțului cu amănuntul, presând alte companii să facă oferte în perioada cu cumpărături tradițional reduse din timpul verii. Un imperiu de logistică pentru îndeplinirea cerințelor Perioada sărbătorilor de iarnă din 2013 ar putea fi unul din momentele de răscruce din planurile lui Bezos de a construi imperiul Amazon de logistică pentru îndeplinirea cerințelor. În acel an, UPS, unul din partenerii principali pentru livrări ai lui Amazon, nu a reușit să expedieze până la Crăciun numeroase colete comandate de la Amazon și de la alții.

A fost un moment de decizie pentru Amazon și a hotărât să-și organizeze propriul servicu pentru livrări, despre care mulți au prezis că va rivaliza cu UPS, FedEx și US Postal Service. Acum, după 8 ani, Bezos aproape că și-a îndeplinit obiectivele cu afacerea Amazon Logistics, sau AMZL. În 2019, divizia proprie de expediție a lui Amazon a livrat 3,5 miliarde de colete pe plan global, adică aproape jumătate din comenzile primite.

Probabil că deja a și depășit acum acest prag, având în vedere expansiunea care a avut loc în timpul pandemiei. Dovada se vede și în trafic. Dubele albastre ale lui Amazon, inscripționate cu săgeata galbenă distinctivă, sunt aproape la fel de omniprezente precum camioanele lui UPS. Înființarea robinetului cu bani al lui Amazon Unitatea pentru cloud-computing a lui Amazon a apărut ca un instrument pentru susținerea paginii de internet pentru Amazon și comercianții terți asociați pe platforma sa.

Amazon a înțeles că poate vinde servicii de cloud altor companii și Bezos a lansat în 2006 Amazon Cloud Services. AWS s-a constituit într-o uriașă afacere pe cont propriu, aducând aproximativ 52% din veniturile lui Amazon în trimestrul trecut. I-a depășit pe Microsoft și Google, devenind serviciul de cloud-computing care susține cele mai multe din afacerile, agențiile guvernamentale și școlile din America.

Iar poate și mai important este că generează constant profituri sănătoase, compensând pierderile din comerț, domeniul principal al lui Amazon, și aducând bani pentru investiții viitoare. Nu este de mirare că Andy Jassy, CEO la AWS, a fost numit ca succesor al lui Bezos. Primul om de 200 de miliarde de dolari Averea personală a lui Bezos, în principal în acțiuni la Amazon, a urcat enorm în ultimii ani odată cu creșterea prețului acțiunilor.

A devenit cel mai bogat om din lume în 2017. Un an mai târziu a devenit cel mai bogat om din istoria modernă, ținând seama de inflație, când a depășit 150 de miliarde. În august 2020, averea personală a lui Bezos a sărit peste 202 miliarde, fiind prima persoană care a trecut de 200. Între timp a fost depășit de Elon Musk, CEO la Tesla. Până și divorțul din 2019 de MacKenzie Scott, care a făcut-o pe Scott una din cele mai bogate cinci femei din lume, nu s-a prea simțit în averea lui personală.

Bezos vs. Trump Bezos a intrat în lumina reflectoarelor când a devenit o țintă directă a fostului președinte Donald Trump. Disputa datează din 2015, când Trump a lansat o serie de tweeturi criticându-l pe Bezos, proprietarul ziarului The Washington Post, și pretinzând, fără dovezi, că ziarul este „un paravan” pentru ascunderea de venituri impozabile ale lui Amazon. Bezos a ripostat în glumă, oferindu-se să-l trimită în spațiul cosmic pe Trump.

Tensiunile au escaladat în cei patru ani de mandat prezidențial, Trump criticând Amazon pentru orice, de la evitarea impozitelor locale până la obținerea de avantaje incorecte de la serviciul poștal. Un mult dorit contract guvernamental pentru cloud-computing a devenit un moment de referință în această istorie. Amazon a pretins că a pierdut contractul JEDI în favoarea lui Microsoft și din cauza atacurilor publice și private ale lui Trump la adresa lui Bezos.

Bezos a procedat cu inteligență și într-un scandal generat de tabloidul National Enquirer, care a scris despre legătura lui extraconjugală cu Lauren Sanchez, publicând mesaje private și amenințând cu publicarea de fotografii intime. El a scris o postare pe blog intitulată „No thank you, Mr. Pecker” – la adresa lui David Pecker, care conducea compania-mamă a lui Enquirer, American Media – în care acuza compania de șantaj și atașa scrisori de amenințare de la companie care conțineau descrieri ale fotografiilor intime.

Și mai important, influența și prezența lui Bezos în capitala țării au crescut constant, odată cu expansiunea puterii de lobby a lui Amazon. Aflat la cârma lui Amazon, Bezos a generat numeroase alte proiecte și inițiative. Printre acestea se numără eforturile filantropice al lui Day 1 Fund, care ajută oameni fără adăpost și construiește grădinițe în comunități sărace, și Bezos Earth Fund, care combate efectele schimbărilor climatice.

În afară de The Washington Post, Bezos deține și propria companie spațială, Blue Origin. În scrisoarea de demisie destinată angajaților, Bezos a spus că noua lui poziție îi va permite să aibă mai mult „timp și energie” ca să se concentreze asupra acestor activități. „Nu am avut niciodată mai multă energie și nu este vorba de pensionare”, a spus Bezos. „Sunt extrem de pasionat de impactul pe care-l pot avea aceste organizații”.

(CNBC)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5559 vizualizari

 • +6 (24 voturi)    
  O companie clădită pe muncă de sclavi (Vineri, 12 februarie 2021, 21:30)

  Nyk1 [utilizator]

  Citiți mărturiile angajaților de la Amazon dacă vreți să aflați cum și-a clădit Bezos averea.
  • +5 (11 voturi)    
   amuzant e ca.. (Vineri, 12 februarie 2021, 23:42)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   .. a sponsorizat belemistii.. iar acestia i-au devastat casa peste cateva saptamani :)))
 • +7 (21 voturi)    
  Cum? (Vineri, 12 februarie 2021, 22:01)

  dandantheman [utilizator]

  Simplu - fiind in tiran zgarcan care-si trateaza si plateste mare parte dintre angajati drept sclaveti, cu salarii de 15-25000/an, care pentru America sunt salarii la limita supravietuirii, asa cum ar fi la noi sa lucrezi drept lucrator comercial la Cora, cu diferenta ca la Amazon esti urmarit secunda cu secunda si se "stoarce" fiecare secunda din angajat/sclav, pe cand in Romania poti lenevi pe indelete.
  • -5 (17 voturi)    
   ha? (Vineri, 12 februarie 2021, 23:52)

   Nicolae Kidman [utilizator] i-a raspuns lui dandantheman

   Ii obliga cineva pe "sclaveti" sa se angajeze la el? Iar, odata angajati, ii tinea cineva cu forta sa nu plece si sa se angajeze-n alta parte?
   • +6 (8 voturi)    
    Nu sta nimeni mai mult de un an (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 4:48)

    Rower [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    Angajați la Amazon sunt foarte tineri în majoritate și pleacă repede.
   • +5 (7 voturi)    
    Inseamna ca habar n-ai pe ce lume traiesti... (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 10:04)

    Costique [utilizator] i-a raspuns lui Nicolae Kidman

    ... SI unde au dus SUA acești indivizi. In 1990 cel mai mare angajator in SUA era General Motors si salariu mediu era de 30 dolari pe ora. Astăzi cei mai mari angajatori sunt lanțurile comerciale si au salariul mediu 8 dolari pe ora. Habar nu aveți pe ce lume trăiți, credeți ca plecați voi imediat, ca nu va angajați la asta ci la altul pe bani multi...Sunt foarte multe firma care exact asta fac salarii de rahat si angajații vin si lucrează cate 2-4 luni si pleacă la 50 de cenți mai mult...SUA este pe ducă, tâmpenia se plătește!
 • +4 (18 voturi)    
  secretul lui este dominarea celorlalti (Vineri, 12 februarie 2021, 22:33)

  Remarque [utilizator]

  Am publicat o carte pe Amazon anul trecut. Cand a trebuit sa setez pretul aveam deja o limita minima impusa de 14 USD, care mi-ar fi fost retinuti drept cheltuieli de printing. La 15 USD mi-ar fi revenit 50 de centi royalties. Am stabilit un pret de 19.99 USD iar cand am primit drepturile de autor pe primele exemplare primite am vazut ca mi-au fost retinute taxele, iar eu am primit mai nimic.
  Acela a fost momentul in care am inteles cu adevarat de ce este atat de bogat Bezos.
 • +2 (10 voturi)    
  A facut fata (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 4:40)

  Setalcott [utilizator]

  Bezos anti Trump - bun
  Musk pro Trump - rau.
  Bezos bogatan de trilioane de dolari, evitand sa plateasca taze, bun.
  Trump - un sarantoc care a pierdut bani in timpul presedentiei - rau.
  Trebuie sa le dau dreptate la cei care zic ca neo-marxismul e o teorie a conspiratiei. Uitati cum iau partea ziarele ultramiliardarilor hrapapreti impotriva amaratilor.
 • +8 (12 voturi)    
  Articol sponsorizat (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 13:59)

  animatron [utilizator]

  E de pe CNBC, e ca si cum Antena 3 ar lauda un "baron rosu" PSD despre cat bine a facut in judet si cum s-a luptat el cu Basescu, Iohannis si alti oameni "rai".

  Aparent nimeni la CNBC nu s-a emotionat pentru vreun "conflict de interese", pt faptul ca un miliardar cu afaceri diverse controleaza un ziar ca Washington Post implicat fatis in lupta politica partizana.

  Acapararea si concentrarea puterii in mainile unei oligarhii globaliste, asta e in esenta programul stangii, restul e ambalaj "woke" pentru prostimea din ghetouri.

  Bezos e un oligarh american, cu sute de milioane bagati in politica, prin presa si donatii catre Partidul (socialist) Democrat.

  Regimul Biden se sprijina pe astfel de oligarhi la fel cum o face Putin in Rusia.
  Doar ca Putin e un individ cu mult mai inteligent, abil si limpede la minte decat bietul Biden.

  Nu stiu daca America va iesi din ghearele totalitarismului stangist (PC, "woke", "teorie de gen", povestea cu "rasism sistemic", etc), mi se pare ca e intr-o vrie de degenerare sociala/morala si decadere ca superputere mondiala.

  Presedintele Trump a incercat, cu stangacie uneori, dar cu intuitie corecta, sa se opuna acestui proces degenerativ in care se gaseste Occidentul.

  Trump a propus o lupta dura contra influentei chineze comuniste, a blocat Rusia in Europa de Est, a obtinut independenta energetica si spatiala pentru America, a vrut renasterea unui sentiment de patriotism si mandrie nationala, a batut obrazul profitorilor NATO (Germania and co.), a facut pace intre Israel si mai multe tari islamice pt a le aduce treptat de partea Occidentului.

  Bezos e opusul, unul ca el e multumit daca americanii devin niste simpli consumatori pierduti intr-o imensa masa fara frontiere si fara identitate, o masa controlata de mass-media si retele sociale, satisfacuta cu "salarii minime" si "divertisment" (controlat dupa norme "woke").

  America devine o distopie, Bezos e unul din regizori.
  • +3 (7 voturi)    
   da, un comentariu bun (Sâmbătă, 13 februarie 2021, 15:39)

   IoanFaraDeBan [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   "...Nu stiu daca America va iesi din ghearele totalitarismului stangist..."

   subscriu, insa cu speranta ca Spiritul american este inca viu, in pofida ingrijoratoarelor aparente.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by