"Blitzkrieg-ul" puterilor străine împotriva Belarusului a eşuat, a afirmat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, făcând referire la mişcarea de protest de anvergură care a destabilizat puterea în 2020, relatează AFP și Agerpres

Aleksandr LukasenkoFoto: Pavel ORLOVSKY / AFP / Profimedia

"Belarusul a fost supus unuia dintre cele mai dure atacuri din exterior", a declarat Lukaşenko, adăugând că manifestaţiile cu zeci de mii de belaruşi, care s-au desfăşurat timp de mai multe săptămâni, împotriva realegerii sale în august au fost rezultatul unui complot occidental.

"Însă Blitzkrieg-ul a eşuat, iar noi ne-am conservat (controlul în) ţară", a dat el asigurări în timpul unui vast congres al cadrelor regimului său.

"În ciuda tensiunilor create artificial în societate de forţe exterioare, am supravieţuit", a adăugat el.

Lukaşenko a promis să prezinte reforme instituţionale şi constituţionale în cadrul acestei Adunări Populare. Joi, el le-a cerut delegaţilor "să reflecte" la asta.

"Trebuie să analizăm cu atenţie chestiunile legate de dezvoltarea societăţii şi rolul cetăţenilor în viaţa politică a ţării şi să reflectăm asupra posibilităţii de a corecta legea fundamentală", a spus el în faţa acestei adunări de 2.700 de fideli şi în absenţa oricărui opozant.

"Într-o bună zi veţi alege un alt Lukaşenko sau pe altcineva", a mai spus preşedintele, care se află la putere din 1994.

Realegerea sa controversată în luna august, denunţată ca frauduloasă de opoziţie şi de Occident, a provocat o mişcare de contestare fără precedent, care a zguduit ţara timp de mai multe săptămâni, prin mari manifestaţii.

Însă regimul a reuşit să sufoce mişcarea de contestare prin reţineri în masă, violenţe ale poliţiei, precum şi prin arestarea sau împingerea spre exil a tuturor liderilor mişcării de protest.

”Adunarea poporului”, criticată de opoziție

Lukaşenko, a deschis joi o "adunare a poporului" belarus, invitând 2.700 de persoane să discute despre reforme politice, demers despre care oponenţii spun că este o păcăleală menită a-l ajuta să se agaţe în continuare de putere, relatează Reuters.

Evenimentul, programat să dureze două zile, va atrage foarte probabil noi proteste, care au loc cu regularitate din august, dar care s-au mai redus în intensitate.

"Lukaşenko îşi adună fidelii la aşa-numita adunare a poporului belarus pentru a legitima uzurpatorul în ochii poporului", a spus Franak Viacorka, unul dintre consilierii opozantei Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania.

"Pentru că Lukaşenko înţelege că a pierdut sprijinul populaţiei, se agaţă de putere prin toate mijloacele posibile", a adăugat el.

Majoritatea delegaţilor care iau parte la reuniune sunt aleşi şi oficiali locali pro-guvern şi au fost selectaţi în cadrul unor şedinţe speciale cu uşile închise.