Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că prima sa întrebare pentru noul președinte american Joe Biden ar fi de ce țara sa nu este încă membră a NATO, scrie AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

"Domnule președinte, de ce nu suntem încă în NATO?", a întrebat Zelenski, într-un interviu pentru Axios publicat luni de președinția ucraineană.

"Dacă Ucraina ar fi fost în NATO, nicio escaladare în estul Ucrainei nu ar fi avut loc", a spus Zelenski, referindu-se la războiul în curs dintre Kiev și separatiștii pro-ruși susținuți de Moscova.

Ucraina afirmă de ani de zile că dorește să fie membră în NATO, lucru care nu s-a întâmplat încă, în ciuda faptului că aliații spun că ușa alianței rămâne deschisă pentru Kiev.

În cadrul primei discuții telefonice cu omologul său rus Vladimir Putin, președintele Joe Biden a reafirmat săptămâna trecută "susținerea" SUA pentru Kiev "în fața agresiunii persistente a Rusiei".

Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului în estul Ucrainei.

Rusia poate ataca "orice țară europeană", inclusiv Statele Unite, a continuat Zelenski, în interviul publicat luni.

"Nu este vorba doar de o ingerință militară cum este cazul în Ucraina", ci și războaie "informaționale" și "atacuri cibernetice" rusești împotriva occidentalilor, a continuat el.