Cel puțin 57 de soldați și combatanți pro-regim au fost uciși în loviturile israeliene care au vizat în noaptea de marți spre miercuri poziții militare în sudul Siriei, arată un bilanț furnizat de ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului, citat de AFP.

Bombardament SiriaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

În cursul raidurilor au fost uciși 14 membri ai forțelor regimului și 43 de combatanți din milițiile pro-Iran, dintre care 16 erau irakieni, potrivit OSDO, care a subliniat că este vorba de cel mai puternic atac efectuat de Israel în Siria de când a început războiul civil, în 2011.

Armata israeliană a atacat obiective militare iraniene de pe teritoriul Siriei, pe baza unor informaţii oferite de Statele Unite.

Un oficial din cadrul serviciilor secrete americane a confirmat, sub protecţia anonimatului, că au fost vizate depozite de armament din estul Siriei, inclusiv o reţea care aprovizionează cu piese programul nuclear iranian, informează agenţia Associated Press, citată de Times of Israel și Mediafax.

Conform oficialului american, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit înaintea operaţiunii cu Yossi Cohen, directorul Serviciului secret israelian Mossad, la un restaurant din Washington. Întâlnirea a avut loc luni.

Bombardamentele, efectuate în cursul nopţii de marţi spre miercuri, au vizat obiective militare iraniene situate în estul Siriei, în localităţile Deir el-Zour, Mayadeen şi Al-Boukamal, în apropierea frontierei cu Irakul, potrivit agenţiei siriene SANA, citată de site-ul israelian Ynetnews.com. Artileria antiaeriană siriană a reacţionat la unele atacuri.

Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), au fost efectuate 18 raiduri aeriene, vizând obiective militare siriene, poziţii iraniene din Siria, baze ale organizaţiei şiite Hezbollah şi ale Brigăzilor Fatemiyoun.

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise, inclusiv nouă militari sirieni, iar alte zeci au fost rănite în atacurile atribuite Israelului, au declarat surse militare.

Israelul efectuează frecvent bombardamente în Siria, vizând poziţii militare iraniene sau transporturi de armament destinate mişcării islamiste şiite Hezbollah.