Jüri Ratas și-a dat demisia miercuri din funcția de prim-ministru al Estoniei precum și din cea de lider al Partidului de Centru pe fondul acuzațiilor de corupție formulate la adresa formațiunii sale, anunță Politico.

Juri RatasFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Decizia acestuia vine după ce Parchetul General al Estoniei a anunțat în urmă cu o zi că suspectează Partidul de Centru și cinci persoane, printre care secretarul general al formațiunii, de implicare în posibile acte de corupție.

Procurorii estonieni investighează partidul premierului pentru trafic de influență și luare de mită în dosarul unui proiect imobiliar major din capitala Tallinn.

Ratas a afirmat într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook că, deși i s-a spus că nu este vizat personal de acuzații și nu a făcut nimic ilegal în timpul mandatului său, își asumă „responsabilitatea politică” și demisionează.

„Suspiciunile formulate de Biroul Procurorului General... nu înseamnă momentan că vreo persoană este vinovată cu certitudine dar ele în mod inevitabil aruncă o umbră serioasă asupra tuturor părților implicate”, a scris Ratas.

„Într-o asemenea situație, dând prin demisia mea posibilitatea de a scoate la lumină toate circumstanțele și obține claritate, pare singurul lucru corect de făcut”, a adăugat acesta.

Ratas va rămâne să asigure interimatul funcției până la formarea unui nou guvern.