Stefan Thomas mai are doar două încercări prin care poate ajunge la o avere de 240 de milioane de dolari, scrie Guardian. Thomas este un programator din San Francisco ce, acum un deceniu, a primit 7.002 bitcoins ca recompensă pentru un video în care explica cum funcționează această criptomonedă. În perioada în care a fost plătit, un bitcoin oscila între 2 și 6 dolari. El a pus suma de bitcoin primită într-un portofel digital și a uitat de ea.
Acum, fiecare bitcoin valorează 34.000 de dolari, iar conținutul portofelului digital a ajuns la 240 de milioane de dolari. Dar Thomas a uitat parola care îi deschide calea spre această avere.
Thomas a introdus parola greșită de opt ori deja, iar dacă și următoarele două încercări sunt greșite, hard-disk-ul lui ce conține cheile de acces la bitcoins se va cripta automat și nu va mai vedea niciodată banii.
El spune că a încercat cele mai folosite opt parole ale sale pentru a accesa hard-disk-ul său IonKey, dar nu a mers. Dispozitivul auto-criptează conținutul după 10 încercări greșite.
”Stau în pat și mă gândesc la asta”, a povestit programatorul pentru New York Times. ”Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, și sunt iar disperat”, a continuat el.
După ce povestea lui Thomas a ajuns în atenția publică, Alex Stamos, expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory a spus că poate sparge parola în șase luni dacă Thomas îi va da 10% din averea digitală.
Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de bitcoins par să fie pierdute sau în ”portofele” inaccesibile.
Un alt caz celebru este cel al galezului James Howells, care în 2013 a aruncat, din greșeală, un hard-disk cu ”cheile” a 7.500 de bitcoins. La acel moment, valoarea lor era de peste 4 milioane de lire.
Daca nimeni nu are incredere intr-o moneda nimeni nu o va cumpara si deci valoarea sa va fi quasi-nula. Asadar valoarea unei monede este de fapt o masura a increderii oamenilor in ea, adica in stabilitatea si convertibilitatea ei in bunuri si servicii.
Mai mult, în ce bunuri și servicii poți converti bitcoin? Erau ceva comercianți care acceptau bitcoin la un moment dat, nu am mai auzti nimic de ei. Plus, volatilitatea mare a monedei respective e sursă de neîncredere, nu de încredere. Te duci la Mega să-ți iei pâine, până ajungi acolo, ba nu-ți mai ajung banii, ba poți cumpăra tot magazinul. Scuze, dar despre ce încredere vorbești aici?
Faptul ca acei comercianti sau tu sau eu nu avem incredere in BTC nu ii impiedica pe altii sa aiba. Asa cum eu nu am incredere in Rubla si nu detin sau nu fac operatiuni in Rubla, la fel nu am nici in BTC. Cati comercianti in Romania ai vazut sa accepte la plata Ruble?!?
Cat despre monede exista si inversul: in hiperinflatie pleci de acasa cu o suma suficient de mare pentru a lua un ou si cand ajungi la magazin oul costa mai mult. Ce anume s-a schimbat in economie in acest rastimp? S-a perfectionat oul sau s-au uzat monedele? Totul e legat de incredere.
Daca maine iese pe sticla Trump si spune ca nationalizeaza intreprinderile private, ce face Dolarul? O ia in jos. Dar te intreb: REAL, ce s-a intamplat? NIMIC. Doar oamenii isi pierd increderea (partial) in viitorul unei economii, nu in prezentul sau care ramane exact asa cum era.
Despre aceasta incredere vorbesc.
Cat despre criptomonede, sa spui ca o face oricand, are totusi o analogie: aurul nu e singurul metal. Cu fierul de exemplu faci mult mai multe decat cu aurul si are net mai multe aplicatii industriale. Sau fierul pe Pamant e in cantitati nelimitate?
Ce ceracteristici unice are aurul, in afara de numarul atomic propriu?