Un bărbat a murit de rabie în centrul Franței, probabil după ce a fost mușcat sau zgâriat de un liliac care a cuibărit în podul său, spune Institutul Pasteur, potrivit căruia aceasta este o premieră în Franța continentală, informează AFP.

Eliberare lilieci ComanaFoto: Hotnews

Sexagenarul a decedat în Limoges având encefalită.

Un parteneriat între spitalul parizian Necker și Institutul Pasteur, menit să identifice cauzele encefalitei nedocumentate, a condus la analiza genetică a probelor post-mortem.

Aceste teste au arătat că a contractat un lyssavirus de la liliacul european (EBLV-1).

"Datorită acestui diagnostic retrospectiv, acest caz a fost scos la lumină. Arată că există cazuri de rabie care pot fi ratate", a declarat pentru AFP Laurent Dacheux, directorul adjunct al centrului național pentru rabie la Institutul Pasteur.

Acest caz excepțional a fost menționat în cele din urmă într-un articol de știință pe site-ul mesvaccins.net și evidențiat de cotidianul regional Le Populaire du Centre.

În ceea ce privește liliacul european, "au trecut 35 de ani de când a avut loc o astfel de moarte în lume. Și în Franța continentală, aceasta este într-adevăr o premieră", a spus Dacheux.

"Am avut o moarte identică în 1985 în Rusia și alte două decese legate de lilieci cu EBLV-2 în 1985 în Finlanda și altul în Scoția în 2002", a adăugat el, estimând că "pacientul care a murit la Limoges a fost aparent în contact cu lilieci care au cuibărit în podul său".

În Franța, rabia a fost eradicată oficial din 2001, subliniază cercetătorul.