Colecțiile de artă ale Muzeului Hermitage sunt printre cele mai impresionante din lume - dar pentru unii turisti, pisicile rezidente ale muzeului sunt cele care fac vizita cu adevărat memorabilă. Destul de memorabil, chiar, pentru a le include în testamentul cuiva, scrie The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pisicile au făcut o astfel de impresie puternică asupra cetățeanului francez Christoff Botar, încât a ales să le lase o parte din avere în testamentul său, a raportat miercuri site-ul de știri Fontanka.ru din Sankt Petersburg, citându-l pe directorul muzeului Mihail Piotrovsky.

„Pisicile își au protectorii lor. Cel mai recent, cineva din Franța a lăsat o sumă mică pentru pisicile noastre și în prezent suntem în legătură cu avocații în legătură cu această moștenire”, a spus Piotrovsky în timpul unei conferințe online. „Este într-adevăr foarte reconfortant.”

În prezent, cel puțin 50 de pisici locuiesc în subsolurile Muzeului, servind ca ”vânători de șobolani oficiali ai muzeului”. În ciuda faptului că sunt personal esențial, pisicile sunt susținute exclusiv din donații, făcând din darul lui Botar o necesitate mai degrabă decât un lux.

"Omul a murit și și-a împărțit moștenirea între rudele sale apropiate, o organizație franceză de mediu și pisicile Hermitage, deși partea [pisicilor] este mică în comparație cu primele două", a confirmat secretarul de presă al pisicilor, Maria Haltunen, pentru Fontanka.

Muzeul a fost notificat cu privire la averea destinată felinelor sale în timpul verii și acum își finalizează transferul.

Ocupația lui Botar și legătura sa cu muzeul și personalul său blănos rămân neclare, deși reprezentanții Hermitage cred că a fost „un om obișnuit și modest”. De asemenea, nu s-a confirmat dacă Botar a vizitat vreodată Hermitageul în timpul vieții sale.

Pisicile au fost rezidenți permanenți din secolul al XVIII-lea, când împărăteasa Elisabeta Petrovna le-a comandat sosirea pentru a combate infestarea palatului de șoareci.

După aproape 200 de ani de existență confortabilă, pisicile au fost victime ale Asediului din Leningrad. După cel de-al Doilea Război Mondial, două vagoane pline de pisici au sosit la Sankt Petersburg din alte părți ale URSS și un număr dintre ele au fost aduse să locuiască la muzeu, potrivit Rador.

Angajații muzeului au oferit mai multe detalii despre cum se descurcă felinele în această perioada şi care este viaţa lor. După cum titrează publicația „kp.ru”, în perioada în care muzeul este închis publicului, angajații de la Serviciul de pază al muzeului au grijă de aceste pisici, le vizitează zilnic, le aduc mâncare și apă.

„Sunt foarte bine îngrijite, sunt răsfățate, bine hrănite, iar, din când în când, primesc și unele delicii”, au precizat cei din conuducere. Surse din cadrul muzeului au mai precizat că, după perioada de autoizolare, unele pisici vor fi date spre adopție. „Le vom căuta câte un stăpân și câte o casă destul de primitoare”, au declarat cei din conducerea muzeului.