ANALIZĂ

Terorismul islamic în Europa. Lupii singuratici, foarte greu de oprit

de Cătălin Gomboș     HotNews.ro
Duminică, 8 noiembrie 2020, 10:49 Actualitate | Internaţional


Atentat terorist la Viena (2 noiembrie 2020)
Foto: AFP / Profimedia Images
​Senzația pe care o dau reacțiile la ultimele atacuri din Europa este că ne aflăm, brusc, în fața unui asediu. S-a indus chiar ideea unui conflict între civilizații. Brutalitatea atacurilor este, într-adevăr, șocantă pentru un spațiu ca cel european, nu neapărat din cauza violenței ci din cauza faptului că respectiva violență are la bază o ideologie străină de valorile europene. Totuși, nu se poate pune problema unui fenomen nou sau a unuia de masă.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, le-a cerut recent liderilor europeni să facă front comun împotriva “Islamului politic”, evocând un apel similar al președintelui francez Emmanuel Macron. Ambii lideri au reacționat la atacuri teroriste care le-au șocat națiunile.

În Franța, un extremist musulman a decapitat un profesor la Paris, pe 16 octombrie, iar un altul a ucis 3 persoane la Nisa, după mai puțin de două săptămâni. În Austria, un terorist cu dublă cetățenie, austriacă și nord-macedoneană, a împușcat mortal 4 persoane; alte 23 au fost rănite în atac, cel mai sângeros din ultimele decenii.

Senzația pe care o dau reacțiile la aceste atacuri este că Europa se află, brusc, în fața unui asalt asupra modelului civilizațional pe care îl propune, că este cumva sub asediu; s-a indus chiar ideea unui conflict între civilizații. Brutalitatea atacurilor este, într-adevăr, șocantă pentru un spațiu ca cel european, nu neapărat din cauza violenței ci din cauza faptului că respectiva violență are la bază o ideologie străină de valorile europene. Totuși, nu se poate pune problema unui fenomen nou sau a unuia de masă.

Europenii se confruntă de zeci de ani cu pericolul terorismului islamist; ceea ce a fost cu adevărat surprinzător în ultimele săptămâni este că par să fi uitat atât de repede acest lucru.

O amenințare care nu a dispărut vreodatăÎnfrângerea Statului Islamic în Irak și Siria a dat impresia că pericolul islamist a fost îndepărtat, cel puțin pentru o vreme. Hăituită, cu liderul ucis în urma unei operațiuni americane, gruparea nu a mai putut să organizeze ofensive în regiunea fostului califat sau atacuri spectaculoase în afara acesteia.

S-a acordat prea puțină atenție faptului că radicalismul musulman nu se limitează la Statul Islamic și a continuat să rămână un fenomen într-o bună partea lumii – nordul Siriei este dominat și acum de franciza Al Qaida din regiune, în Africa de Vest și Sahel sunt mai multe grupări, unele afiliate Al Qaida, altele Statului Islamic, pe care coaliții regionale sprijinite de forțe internaționale nu reușesc să le înfrângă, în zona de est a continentului african jihadiștii din Al Shabab rămân activi, în Afganistan talibanii și-au continuat insurecția până când americanii au acceptat să facă pace cu ei în schimbul promisiunii, neonorate până acum, că vor renunța la legăturile cu Al Qaida ș.a.md.

Dincolo de toate acestea, chiar și celule ale Statului Islamic au rămas active atât în Siria și Irak cât și în locuri ca Afghanistanul, unde s-au aflat în spatele unor atentate sângeroase – cel mai recent, soldat cu moartea a cel puțin 35 de persoane, a avut loc pe 2 noiembrie în campusul Universității Kabul.

Istoria recentă arată că radicalismul musulman este extrem de greu de combătut, chiar dacă diferitele grupări care îl adoptă suferă pierderi semnificative. Un șir întreg de ideologi și lideri jihadiști au fost uciși – egiptenii Sayyid Qutb și Abd al-Salam Faraj, în 1966 și 1982, mentorul lui Osama bin Laden, Abdullah Azzam, în 1989, bin Laden însuși în 2011, liderul Al Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, în 2006, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în 2019 – fără ca ideologia lor să dispară.

Din contră, aceasta a fost dezvoltată de la unul la altul – Qutb a pus bazele jihadului modern, Azzam a spus că trebuie să fie un fenomen global, Zarqawi a dus aplicarea doctrinei într-o zonă prea violentă chiar și pentru Al Qaida, dar care a fost pusă în practică de Statul Islamic. Același lucru este valabil și pentru organizații – bazele Al Qaida au fost spulberate și militanții puși pe fugă odată cu invadarea Afganistanului de către coaliția condusă de Statele Unite, dar asta nu a împiedicat rețeaua să își extindă rețeaua de francize și de aliați, chiar și după ce a intrat în competiție cu emanația sa mai brutală, Statul Islamic.

Al Qaida și Statul Islamic au profitat de mijloacele de comunicare modernă pentru a-și putea propaga mesajele mult mai rapid și către un public semnificativ mai mare decât cel care le fusese accesibil jihadiștilor până atunci. Structurile rețelelor teroriste au devenit mai descentralizate. Un musulman tentat de ideile radicale nu mai trebuie să caute o moschee wahhabi sau vreo tabără de antrenament din Orient ori Asia Centrală: e suficient să intre pe internet. Iar pe lângă noianul de explicații care-l conving că el și ai lui sunt sub un asalt anihilator al Occidentului – pentru că trebuie notat, aici, că tipul de jihad pe care cred că îl poartă extremiștii este unul defensiv, de răspuns la o agresiune – mai are și posibilitatea de a întâlni persoane care gândesc asemănător.

În acest fel apar celule de extremiști și așa-numiți lupi singuratici izolați care nu au nicio legătură cu handleri din Orient; aceștia evită să comunice de teama că, la câteva minute după ce închid telefonul sau se deconectează de la internet, racheta unei drone americane o să îi găsească în cotlonul în care s-au ascuns.

Jihad și lupi singuraticiArmă folosită în atacul terorist de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles din 2014 folosită ca dovadă în procesul deschis de autoritățile belgiene în acest caz. FOTO: AFP via Profimedia

Ideea de lup singuratic a căpătat greutate odată cu jihadul declanșat împotriva Occidentului de Al Qaida. În februarie 1998, liderul rețelei teroriste, Osama bin Laden, adjunctul său, Ayman al-Zawahiri (acesta este considerat și unul dintre principalii ideologi ai grupării, a cărei conducere a preluat-o după moartea lui bin Laden), precum și liderii unor grupări jihadiste din Egipt, Pakistan și Bangladesh, au lansat o fatwa – ceva între opinie cu privire la o chestiune religioasă și edict – în care le-au cerut musulmanilor să îi atace pe americani și pe aliații acestora, inclusiv civili, oriunde i-ar găsi:

„Decizia de a-i ucide pe americani şi aliaţii lor – civili sau militari – este o obligaţie individuală pentru orice musulman care o poate face în orice ţară în care este posibil, pentru a elibera moscheea Al Aqsa şi Moscheea Sfântă […] Noi – cu ajutorul lui Dumnezeu – îi cerem oricărui musulman care crede în Dumnezeu şi vrea să îi asculte poruncile să îi ucidă pe americani şi să le distrugă bogăţiile oriunde şi oricând le găsesc […] să atace forţele americane ale Satanei şi aliaţii lor diabolici."

Cheia acestei fatwa o reprezintă sintagma “obligație individuală”, fard al-ayn: este vorba de o obligație religioasă, similară ca rugăciunea, pelerinajul etc. Există și un al doilea tip de obligație, cea colectivă, pe care o parte dintre membrii comunității o pot face în numele acesteia. Jihadul, de pildă, poate fi, în interpretarea sa clasică, atât o obligație individuală cât și una colectivă – dacă un teritoriu musulman este atacat, e obligația individuală a celor aflați în calea directă a atacului să îl apere, în timp ce restul comunității este obligată să îi asiste (prin donații, reprezentanți care li se alătură etc.)

Ideea e că, din punctul de vedere al liderilor jihadiști și ai adepților acestora, un bun musulman trebuia să îi ucidă pe “americani și aliații lor”. Fiind o obligație religioasă, nu trebuie să aștepte să se formeze o armată sau să fie condus de un general spre vreun câmp de bătălie, cum se întâmplă în cazul războaielor obișnuite. Trebuie doar să pună mâna pe o armă și să atace dușmanul. Dacă moare va fi un martir al Islamului, ceea ce reprezintă cea mai bună soartă posibilă pentru un credincios.

După ce a fost emisă acea fatwa nu a urmat un val de sute, mii sau chiar zeci de mii de atacuri comise de musulmani din Occident, ceea ce arată cam care este, în realitate, influența și prestigiul religios al liderilor jihadiști pentru că, în general, cu cât este mai mare autoritatea celui care emite o fatwa, cu atât crește și numărul musulmanilor care o respectă/aplică.

Faptul că putea fi mult mai rău- în orașele europene s-a înregistrat un număr relativ restrâns de atentate, mult mai mic chiar și decât al celor cu care s-a confruntat Europa de-a lungul anilor ’70 și ’80, când IRA, ETA, Brigăzile Roșii și alte grupări extremiste de stânga, de dreapta și naționaliste au ucis mii de europeni – nu este însă de natură să liniștească pe cineva. Statisticile nu îi pot consola în vreun fel pe cei care au avut de suferit, nici nu fac să dispară riscul și anxietatea.

Respingerea ideologiei jihadiste de către majoritatea musulmanilor nu anulează atracția pe care aceasta o exercită asupra unora dintre ei și nici nu împiedică în vreun fel apariția unor noi grupări, celule sau lupi singuratici. Începând cu atentatele coordonate cu bombă de la Madrid și Londra, în 2004 și 2005, până la recentele atacuri de la Paris și Viena, orașele și cetățenii europeni au fost ținta extremiștilor musulmani.

Unele atacuri au fost sofisticate și au necesitat organizare, coordonare și participarea mai multor teroriști – în general acestea au fost cele mai sângeroase – altele n-au părut să necesite prea multă planificare. S-au folosit bombe, arme de foc, autovehicule și arme albe, iar atacatorii au fost membri sau simpatizanți ai grupărilor jihadiste, unii aflați la un anumit moment în vizorul autorităților, cum este cazul teroristului de la Viena, alții necunoscuți acestora, ca tânărul cecen care l-a decapitat pe profesorul Samuel Paty.

Între tentația capitulării și extremismul anti-musulmanUn elev din Franța îi arată tatălui său o imagine care reprezintă „libertatea de expresie” în cadrul unei acțiuni în memoria profesorului decapitat de un terorist pentru că le-ar fi arătat elevilor caricaturi Charlie Hebdo. FOTO: Céline Gaille/AFP/ Profimedia

Probabil că unele dintre atacuri ar fi putut fi împiedicate de serviciile de informații și de forțele de securitate – la Viena a fost un eșec clar al acestora – dar, de multe ori, faptele se văd într-o cu totul altă lumină după ce au avut loc, iar aici cel mai bun exemplu este dat de cel mai mare atentat terorist din istorie, cel de la 11 septembrie 2001: serviciile știau că urma să se întâmple ceva, existau anumite informații, indicii, un “zumzet” neobișnuit, dar nimeni nu a știut exact ce anume se pregătea și nu a pus cap la cap toate frânturile existente.

Atacurile teroriste generează reacții care sunt cuprinse între două extreme, amândouă la fel de inepte. Prima este echivalentul unei capitulări, care implică și o trădare a valorilor occidentale: să le dăm ce vor, să ne retragem trupele din Orient, să încetăm să sprijinim guvernele care se luptă cu jihadiștii, să abandonăm propriile noastre campanii împotriva extremiștilor, să interzicem publicarea caricaturilor cu profetul Muhammad etc.

Problema e că o astfel de abordare subminează libertățile europene. Dacă începi prin a interzice “Versetele satanice” sau Charlie Hebdo, unde te oprești? Interzici muzica, precum talibanii și Statul Islamic? Amestecarea roșiilor și castraveților într-o pungă transparentă, cum a făcut Al Qaida din Irak la Baaquba? Întotdeauna se vor găsi extremiști care vor vrea mai mult, indiferent câte concesii li s-ar face.

Arabia Saudită este, dintr-un punct de vedere, tipul de societate pe care și-o doresc extremiștii: este guvernată conform șariei, populația este wahhabi, urmând o școală ultra-conservatoare de interpretare a Islamului care este identică cu cea a majorității jihadiștilor – bin Laden era un wahhabi saudit.

Mai mult, guvernul saudit a exportat wahhabism timp de zeci de ani, a finanțat moschei și școli religioase, a susținut grupări militante wahhabi, le-a permis cetățenilor săi să plece să plece să lupte în Afganistan, în anii ’80, în Bosnia, în anii ’90, în Irak în anii 2000 și în Siria în deceniul trecut. Totuși, saudiții s-au confruntat cu terorism intern și au fost ținta grupărilor radicale, reușind să le învingă printr-un amestec de politică de forță, pe care un stat totalitar și-o poate permite, și programe de re-educare făcute de oameni care, având același background, au știut cum să îi abordeze pe extremiști și ce butoane să atingă.

Americanii s-au retras din Irak înainte ca lucrurile să fie tranșate, iar acest lucru a facilitat explozia Statului Islamic și i-a forțat să revină, alături de alte state occidentale.

Acestea fiind zise, poate că nu ar fi rău să se țină cont și de anumite sensibilități culturale, cum nu ar fi rău ca politicile cu privire la Orient și lumea musulmană să ia în calcul și profundele inechități sociale, realitățile locale sau frustrarea generată de tot felul de decizii și abordări (unele nedrepte) ale Occidentului din ultimele decenii care, toate, alimentează atracția pentru extremism.

A doua reacție extremă este una anti-musulmană virulentă: să oprim migrația, să plece la ei acasă, să nu fie lăsați să își construiască moschei pentru că aici este Europa, să fim duri, să îi lovim și noi. Nu se cer explicit deportări în masă sau ghetoizare, dar cam asta se sugerează, mai ales că orice soluție alternativă este respinsă.

Cei care cred în astfel de abordări – și își închipuie că sunt necesare pentru a apăra valorile europene – nu fac decât să submineze aceste valori, fiind la fel de toxici pentru ele ca și extremiștii musulmani. Atribuie o vină colectivă, aruncă anatema pe minorități întregi – de parcă Europa n-ar fi trecut prin Hitler, Stalin sau prin genocidul de la Srebrenica, când sârbii au căutat să “rezolve” problema musulmanilor cu care erau în război – le contestă unora din proprii cetățeni libertatea de gândire, conștiință și religie.

Dincolo de faptul că mulți musulmani, chiar și dacă sunt descendenți din imigranți sau imigranți ei înșiși, sunt cetățeni europeni, există comunități de musulmani care sunt în Europa de secole: dintr-o astfel de comunitate provine, de pildă, teroristul de la Viena. Unde ar putea fi trimiși bosniecii, albanezii sau tătarii și turcii din România?

Nu în ultimul rând, o reacție dură este exact ceea ce își doresc jihadiștii pentru a avea și mai mulți adepți. S-a mai întâmplat: părintele spiritual al Statului Islamic, Abu Musab al-Zarqawi, a organizat în anii 2000 un val de atacuri împotriva șiiților irakieni sperând că aceștia vor răspunde atacându-i pe sunniți pentru ca sunniții să răspundă, la rândul lor, alăturându-se jihadiștilor.

Totuși, lăsând la o parte virulența extremiștilor anti-musulmani, se poate face mai mult: o monitorizare mai atentă a online-ului și eliminarea accesului paginilor de propagandă și de interacțiune a jihadiștilor. Monitorizarea mai atentă a celor care se află în astfel de cercuri - și o legislație mult mai dură care să îi vizeze.

Un pic mai multă atenție pentru zonele de prozelitism wahhabi (sunt moschei și școli religioase cunoscute și nu chiar așa de multe), de unde poate apărea și fundamentalismul. O mai mare atenție în ceea ce privește migranții și refugiații, pentru a putea fi identificați și expulzați cei care vin aici cu un scop ostil.

Și, evident, politici de integrare, pentru că, dacă trăiești într-un ghetou în care societatea nu îți oferă mare lucru, ești predispus să îi asculți pe cei care îți spun că acea societate e un dușman care trebuie distrus. Nimic nu se poate face, însă, peste noapte. Este nevoie de ani, poate chiar generații. Iar asta înseamnă că Europa va continua să trăiască destul timp cu riscul unor atacuri teroriste – și că, uneori, astfel de atacuri vor avea loc.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10603 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Europa (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:39)

  Unu_de_pe_net [utilizator]

  Nu trebuie doar sa apere granitele dar sa si rezolve problema integrarii populatiilor care deja au ajuns in interior si se radicalizeaza cu sponsorizari de afara!!!
  • -5 (9 voturi)    
   Aici greseste Europa! (Duminică, 8 noiembrie 2020, 16:50)

   junshi [utilizator] i-a raspuns lui Unu_de_pe_net

   Oamenii sunt oameni de orice rasa su religie! Dar exista lobbisti islamisti la parlamentul E.U din tari islamiste!! si de aici aceasta radicalizare a acestora!! Coruptia nu tine seama de orientare politica sau culturala ea este sfanta mitei pe care o primeste fiecare ales!!!
  • +11 (13 voturi)    
   "Front contra Islamului politic" (Duminică, 8 noiembrie 2020, 18:20)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Unu_de_pe_net

   Presedintele francez Macron, filosof de formatie si progresit ca ideologie, a vorbit de "lupta impotriva separatismului islamic" !

   Dnii Macron si Kurz (aflati politic pe pozitii diferite in Europa) au folosit expresii care pana de curand erau considerate de presa "mainstream" ca fiind "islamofobe" sau de "extrema dreapta" sau "rasiste".

   Sunt poate decenii, dupa cum recunoaste si autorul articolului, de cand e revelata chestiunea "jihadismului" anti-occidental si a pericolul "separatismului islamic".

   Lideri de dreapta conservatoare sau nationalista din Europa au denuntat sistematic laxismul apararii frontierelor UE, esecul politicilor de integrare, necesitatea de a incadra moscheele si a supraveghea imamii si adeptii lor musulmani extremisti.

   Au fost insultati, tarati prin tribunale, injurati de tot felul de "idioti utili" care au deschis calea "islamului politic" in Europa prin politici in favoarea migratiiilor masive ilegale.

   Acum aceleasi lucruri le spun lideri europeni "respectabili", care nu pot fi taxati de "islamofobi" si "rasisti".

   Nu stiu de ce trebuie decenii si mii de victime in Europa pt a recunoaste evidenta.

   Tarile vestice europene pur si simplu nu-si mai pot permite sa "importe" asa zisi refugiati cu sutele de mii fara a risca pe termen mediu confruntari sociale majore intre populatia autohtona (americanii spun "populatii native") si minoritatile musulmane intrate ilegal sau crescute demografic local.

   Cum poate fi sustinuta ideea ca vor muri mai putini oameni nevinovati in atentate daca aducem mai multi musulmani in Europa ?

   Ce ni se propune de fapt este un fatalism, un abandon, ni se cere cu cinism "sa ne obisnuim cu terorismul islamic" ca va mai dura!

   Minoritatile intrate in Europa trebuie sa fie ajutate sa se integreze traditiilor, limbilor si culturilor nationale din Europa, asa vor reusi mai bine in acele societati, asa se vor reduce sanseme "radicalizarii".

   "Multikulti is gescheitert" ! (a esuat, a spus-o dna Merkel).
   • -4 (6 voturi)    
    Esti atat de distantat de cultura Europeana! (Duminică, 8 noiembrie 2020, 23:06)

    junshi [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Incat imi este greu sa cred ca faci parte de aici poate totul pt confortul tau a fost platit de chinezi??
  • +8 (8 voturi)    
   Banuiesc (Duminică, 8 noiembrie 2020, 23:19)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Unu_de_pe_net

   Banuiesc ca-i foarte difcil sa-ti inchipui ca printre 2 mil de imigranti sunt 1.000-2.000 de "lupi singuratici". Au fost cetateni care au zis ceva pe vremea aia, dar cetatenii erau rai la suflet si negrii in cerul gurii asa ca ceilalti i-au facut sa taca pe motiv de "refugiati" si "lipsa de empatie".
   Ne-ar trebui niste demisii, atentatele din Europa dupa Merkelizare au ucis mai multi cetateni decat a ucis Covidul in Suedia in ultimele 5 luni.
   Interesant, hm?
 • +17 (27 voturi)    
  sa importi musulmani cu milioanele e sinucidere (Duminică, 8 noiembrie 2020, 11:44)

  Gryphus [utilizator]

  cine a mai auzit sa lasi sa intre in tarile tale milioane de oameni care nu sunt verificati, care nu sunt testati pt boli etc

  inainte de 9189 te impuscau daca intrai in Germania, Franta, Anglia, Olanda etc ILEGAL ca acesti asa zisi refugiati

  astazi dupa ce OBAMA si BIDEN au dat foc nordului Africii si au starnit rezboaie, orice African sau asiatic poate sp[une ca e refugiat si intra in Europ[a ca la el in sufragerie
  • -10 (16 voturi)    
   Într-adevăr, Africa era o oază (Duminică, 8 noiembrie 2020, 15:05)

   calincb [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   a păcii până au apărut Obama şi Biden (la den sau la Trump, sau cum îi mai spuneţi acum).
   Mulţumim pentru explicaţii!
 • +21 (23 voturi)    
  Multumim pentru .... (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:30)

  Gh. Vasile [utilizator]

  analiza facut in articol.

  As avea totusi o intrebare pentru autor: agresiunile sexuale din Germania, in timpul revelionului 2015-2016 in ce categorie se incadreaza ?

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/2015–16_New_Year's_Eve_sexual_assaults_in_Germany

  Fenomen izolat, lupi singuratici, salafisti, wahabiti, etc. ? Mii de femei agresate, pe strada... cel mai infricosator fiind faptul ca s-au organizat si au atacat la acelasi moment.

  Eu cred ca explicatia e mult mai simpla - o buna parte din musulmani (marea majoritatea din statele islamice si un procentaj semnificativ din tarile vestice) considera ca islamul este legea lor, tara lor, mama lor, si ca toti ne-musulmanii sunt niste necredinciosi si cetateni de mana a 2-a ( in propria lor tara). Si ca legile acestor tari, daca nu sunt in concordanta cu legile islamului, si pot fi eludate, trebuiesc eludate.

  Ce s-ar fi intamplat intr-o tara islamista teocrata daca mii de femei ar fi foat agresate pe strada de imigranti ? Acolo te baga la puscarie doar daca te tii de mana cu o femeie ...

  Concluziile mele:
  - islamul are o problema
  - atata vreme cat nu este rezolvata din interiorul lui, situatia o sa se perpetueze

  Sau ar mai fi solutia ca orice musulman care comite o infractiune in numele religiei lui, sa fie uns cu untura de porc de sus pana jos si expus in piata.
  Dar bineinteles, drepturile omului interzic asa ceva. Si poate fi si periculos, pun pariu ca multi dintre musulmanii nascuti, crescuti si civilizati din occident se vor trezi deodata ca au datoria sa porneasca razboiul sfant pentru a-si apara "fratii".

  Problema islamului este ca dumnezeul lor are nevoie sa fie protejat si aparat de credinciosi.
  La crestini e mai degraba invers - oamenii au nevoie de protectia lui Dumnezeu.
 • +6 (16 voturi)    
  de ce li se zice 'atacuri teroriste' si nu atacuri (Duminică, 8 noiembrie 2020, 12:32)

  hopsinoi [utilizator]

  asupra civilizatiei occidentale, sau atacuri asupre necredinciosilor?

  de ce li se zice teroristi si nu luptatori jihadisti?
 • +14 (20 voturi)    
  Esența (Duminică, 8 noiembrie 2020, 13:18)

  Consonant [utilizator]

  Domnul Gomboș scrie articole bune, se vede că știe despre ce vorbește. Din păcate, ori nu dorește ori nu are voie să spună mai mult, fiindcă lipsește esența, și anume, că islamul însuși este sursa acestei manifestări. Ne ascundem capul în nisip și nu recunoaștem că islamul este o ideologie, nu o religie. Asta se poate vedea foarte simplu făcând doar o citire comparativă a documentelor fundamentale ale nazismului și ale islamului.
 • +2 (14 voturi)    
  Get ready! (Duminică, 8 noiembrie 2020, 14:07)

  Nyk1 [utilizator]

  Dacă Biden este confirmat președinte, atacurile se vor înteți!

  Frecvența și intensitatea lor va reveni la cea din perioada în care Biden a fost vicele lui Obama. Mai țineți minte episodul Bataclan? Pregătiți-vă pentru episoade asemănătoare dacă locuiți în orașe mari occidentale (da, inclusiv din USA)!
 • 0 (8 voturi)    
  Europa are terorism de peste 100 de ani (Duminică, 8 noiembrie 2020, 14:55)

  bilbofil [utilizator]

  Ca terorismul să funcționeze, este suficient să acționeze într-o comunitate în care opinia publică influențează deciziile politice. Însă o trăsătură definitorie a terorismului este că atacă ținte fără o importanță militară sau general strategică relevantă, ci care au doar un impact potențial asupra publicului. Altfel spus, actele teroriste nu pot reduce direct capacitatea de apărare a comunității. Orice pierderi sînt indirecte, prin inducerea demoralizării și a defetismului.

  Europa a fost zguduită de acte teroriste ale tinerilor flower power ajunși la maturitate de-a lungul anilor '70 și care au continuat ca intenție pînă după căderea comunismului în 1989.

  Diferența este că atunci, în loc să aștepte atacurile, autoritățile urmărea sponsorii politici ai mișcărilor, dacă nu pînă la Kremlin, Havana și Teheran - unde erau prea bine protejați diplomatic și militar - în orice caz din Occident pînă la Tripoli sau Beirut. De aceea, deși susținut în continuare în logica Războiului Rece, terorismul a pălit treptat ca importanță:

  pentru că a eșuat în demoralizare și pentru că uciderea unor premieri, a unor sportive sau deturnarea unor avioane nu au dus decît la întărirea capacității de reacție a forțelor de ordine.

  Diferența nu este terorismul, încă o dată, mereu tentant în societăți libere sau măcar cu opinie publică, ci reacția, adecvată sau nu, prezentă sau absentă, a celor vizați. Care de peste 15 ani de zile este de o iresponsabilitate criminală.
 • +1 (11 voturi)    
  Esența... (Duminică, 8 noiembrie 2020, 15:06)

  consumator2 [utilizator]

  Esența nu e islamul, ci faptul ca cei care ajung in Europa trebuie sa se integreze. Asta inseamna ca trebuie sa invete limba care se vorbeste, obiceiurile, normele si valorile statului care-i primeste. Si ce e mai important: sa cunoasca si sa respecte LEGEA! Cine nu (vrea, poate, reuseste), trimis inapoi! Toti cei care ajung si cer azil, TOTI declara ca imbratiseaza valorile Occidentului! Toti sunt fericiti ca au ajuns aici, si promit orice numai sa nu fie trimisi inapoi. Dupa, ... incep necazurile
  • +9 (11 voturi)    
   Eu văd (Duminică, 8 noiembrie 2020, 18:26)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   aici o disonanță cognitivă. Spuneți că nu islamul este problema iar după aceea faceți un raționament care conduce la afirmația contrară. Islamul este problema. Numai că nu este corect politic să afirmi așa ceva, toare religiile sunt egale, bla bla bla. Nici pe departe. Citiți cu atenți paragraful din articol în care se vorbște despre Arabia Saudită, cea care este model și care exportă ideologie cât poate. Restul sunt povești de adormit copii.
 • -6 (16 voturi)    
  Clarificare (Duminică, 8 noiembrie 2020, 18:32)

  Setalcott [utilizator]

  Spuneti-ne una si buna: Dylan Roof, Anders Brejvik si Brenton Tarrant au fost si ei lupi singuratici sau valul de nationalism alb impulsionat de Trump?
  • +4 (8 voturi)    
   Istorii insolite (Duminică, 8 noiembrie 2020, 19:25)

   Bintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Trei lupi albi și singuratici. Apăruți DUPĂ (repet, după) invazia în Europa a islamiștilor. Cruciadele au avut loc după expansiunea islamului, nu înainte (care cruciade au fost până la urmă aventuri pentru ciordeală).
   Altminteri, Dylan Roof nu are treabă cu islamul, ci are o problemă cu persoanele de culoare. Brejvik este xenofob, are o treabă cu tot ce nu este norvegian.
   Sistemul a reacționat corect și eficace, au fost neutralizați relativ repede.
  • +2 (6 voturi)    
   Cei trei (Duminică, 8 noiembrie 2020, 20:06)

   Kepler [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   mentionati sint extremisti de dreapta. Astfel de personaje sunt un pericol in crestere pt toti musulmanii ajunsi in Europa
   (si sint o multime) daca aceste acte teroriste musulmane repugnante vor continua.
   Asa zisii `lupi singuratici' nu sunt deloc putini si bintuie prin toata Europa care ar trebui sa ia masuri decisive impotriva lor inainte ca ei sa se manifeste.
   • +2 (6 voturi)    
    Ce am brut sa zic (Luni, 9 noiembrie 2020, 1:24)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

    @Kepler, Bintea: Bingo!
    Doar ca in presa cei trei nu reprezinta niciodata lupi singuratici, ci "pericolul nationalismului alb in crestere". Cu musulmanii e invers: nu sunt niciodata pericolul religiei musulmane in crestere, ci lupi singuratici.
 • +2 (8 voturi)    
  mda (Duminică, 8 noiembrie 2020, 18:41)

  martel55 [utilizator]

  articol care analizeaza forma si nu fondul prob..ar fif ost interesant mia degraba una rticol care sa ocmpare tezele nazimsului spre exmeplu cu tezele din coran, multi ar fi surpsini sa constate cat de extremiste sunt amandoua , cat de putin e religie islamul si cat de mult ideologie...de aici pronteste totuld e fapt, din coran, care deifneste islamul ca o idoelogie care trbeuie impusa cu rota in intreaga lume, iar cei care nu o accepta nu sunt nici macar priviti c aoameni, si nu au decat putine variante: fie se convertes in fianal, fie ajung sclavi, fie pur si simlu sunt exterminati...daca am aduna victinele produse in sitorie de ideologiile tpotalitare, am cnstata usor ca islamul e de departe pe primul,...insa se pare ca nimeni nu are curak sua voie sa faca astfel de analize, ar fi incorecte politic si ar spulbera tezele neomarxiste ca e vrba doar de niste indivizi radiclaizati din cauz anedrpetaitlor sociale, de parca nu sunt milioane d enemuuslmani care traiesc chiar mai rau in propriile tair dar nu se apuca nici unul sa omoare in numele undei iedologii
  • +1 (1 vot)    
   Dar cu limba romana ce ai? (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:21)

   This_User_Is_Real [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Am incercat sa citesc comentariul tau, dar are atatea greseli in exprimare ca pur si simplu mi-e foarte greu sa inteleg tot ce vrei sa spui. Poate a trebuit sa scrii in graba comentariul, dar totusi...nu cred ca dictarea a fost punctul tau forte in scoala...
 • +6 (8 voturi)    
  Cine seamănă vânt... (Duminică, 8 noiembrie 2020, 21:56)

  Mihail. [utilizator]

  ...va secera furtună.
  Trebuia sa fie lasati cu caprele lor.
 • +3 (3 voturi)    
  Am mai spus-o... (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:18)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  ...tot aici pe Hotnews, eu am propria teorie, care este pur si simplu o nascocire a mintii mele. Poate fi o teorie proasta, poate fi o teorie buna, inca nu stiu.
  Parerea mea este ca acest razboi jihadist, nu poate fi continuat fara acceptarea pasiva a celorlalti musulmani (considerati moderati). Sa nu imi spuna nimeni ca un lup singuratic nu devine suspect in fata imamului, a prietenilor, a familiei, inainte de a ajunge la TV. In momentul in care un astfel de lup singuratic incepe sa asimileze teologia extremista, sunt 100% sigur ca el o mai impartaseste, chiar si partial, cu cineva. Este in natura umana ca atunci cand facem anumite alegeri, care noua ni se par extraordinare, sa dorim ca si altii sa ni se alature. Nu exista ca cineva din anturajul acestor lupi singuratici sa nu fi observat drumul luat de acesti idioti. Si atunci, de ce nu au fost "turnati" acesti lupi singuratici autoritatilor? Asta fiindca in mediul larg, musulmanii accepta pasiv ca astfel de atacui trebuie sa se intample la un moment dat, ca asa e religia "pacii".
  Fara pasivitatea majoritatii, acesti extremisti nu ar putea sa isi duca la indeplinire misiunile teroriste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by