Cel puțin 4 persoane au murit luni seară la Viena în urma unui atac terorist: doi civili aflați în centrul orașului și unul dintre atacatori, împușcat de autorități. 15 persoane au fost rănite, unele fiind în stare gravă. Un atacator a reușit să dispară, fiind căutat în prezent de polițiști. Din cauza situației periculoase, vienezii sunt rugați pe cât posibil să rămână în case, iar elevii nu trebuie să meargă marți la școală. Întregul centru al Vienei este înconjurat. „Cine atacă un austriac, îi atacă pe toți”, a declarat ministrul de interne Karl Nehammer. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a condamnat atacul ca fiind un „atac terorist respingător”. Autoritățile au ținut o conferință de presă marți dimineața la ora 6 (ora 7 în România), care a fost transmisă LIVE de HotNews.ro

Atac armat VienaFoto: Captura video

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

Primele focuri de foc au fost trase în Seitenstettengasse, o stradă aglomerată din centru, unde se află și sinagoga, dar și Opera de Stat din Viena.

În momentul atacului, străzile erau foarte aglomerate - mulți oameni profitând de temperaturile blânde și ieșind în la restaurantele și barurile din zonă.

Au fost vizate „șase locuri diferite”, a spus poliția, toate în imediata apropiere a Seitenstettengasse: Morzinplatz, Salzgries, piața cărnii, piața fermierilor și Graben.

La fața locului, forțele de poliție s-au mobilizat în număr mare pentru a asigura perimetrul, a remarcat un fotograf AFP, în timp ce trecătorii fugeau. La scurt timp după aceea, spectatorii Operei au părăsit sub escortă spectacolul, ultimul înainte de lockdownul impus de pandemie.

Sunt implicați mai mulți autori ale căror motive nu sunt cunoscute încă, a spus guvernul, în timp unul dintre atacatori a fost împușcat de polițiști.

Nu au fost furnizate detalii cu privire la identitatea persoanei decedate. Primarul orașului a raportat, de asemenea, 15 persoane spitalizate, dintre care 7 în stare gravă.

Atacul are loc în ultima seară înainte de intrarea în vigoare a unei noi carantine în Austria.

"O a doua carantină este pusă în aplicare de marți până la sfârșitul lunii noiembrie", a declarat sâmbătă cancelarul conservator Sebastian Kurz, într-o conferință de presă la Viena. De marți, va fi interzisă ieșirea între orele 20:00 și 06:00, iar întâlnirile private vor fi limitate la maximum două gospodării.

Principalele informații, LiveText:

07:25: Întrebare: Ce ar trebui să facă oamenii care lucrează în centrul Vienei? Dacă este posibil, acești oameni ar trebui să rămână acasă astăzi, spune Nehammer. Poliția va face tot posibilul pentru a asigura siguranța tuturor. Conferința de presă s-a încheiat.

07:20: Doi dintre civili erau bărbați, iar o altă victimă a era femeie. Atacatorul era bărbat (ceea ce înseamnă că numărul morților a crescut cu unul de la ultima actualizare). Ruf și Nehammer sunt întrebați dacă atacul a fost antisemit. „Este clar că este o persoană radicalizată despre care credem că simpatizează cu milițiile Statului Islamic, dar în plus nu putem spune nimic, deoarece încă investigăm”, răspund ei.

07:09: Autoritățile sunt întrebate dacă este posibil să existe doar un singur atacator. „În momentul de față credem că sunt mai mulți. Dar investigăm orice pistă”, răspunde Ruf. „Este încă dificil de spus cu certitudine dacă a fost unul sau mai mulți atacatori. Mulți martori sunt răniți, traumatizați. Trebuie să analizăm datele, și vă rugăm să înțelegeți că va dura ceva timp. În acest stadiu nu există un răspuns clar”, a mai spus Ruf

07:05: Ruf confirmă că personal polițienesc suplimentar va fi detașat în Viena. Ministrul de interne Karl Nehammer: „Poliția s-a asigurat ca atacatorul să fie rapid identificat. A existat o foarte scurtă perioadă de haos, după care toate zonele publice au fost ținute sub control. „Am început investigațiile. Ne vom concentra ca locuitorii Vienei să se simtă din nou în siguranță. Mulțumim poliției și tuturor partenerilor care au lucrat cu noi în aceste ore dificile. ”

07:01: Franz Ruf, directorul general pentru securitate publică din Viena, la conferința de presă: „Am lucrat intens la identificarea atacatorului ucis. Locuința acestuia a fost deja percheziționată.

05.30: Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, pe Twitter: "Atacul de astăzi din Viena este oribil și sfâșietor. Condamnăm cu tărie acest act de terorism. Inimile noastre se îndreaptă către poporul Austriei și către toți cei afectați de acest act deplorabil".

04.30: Elevii pot rămâne acasă, chiar dacă au cursuri, mai spune ministrul de interne Karl Nehammer. Autoritățile vor informa cetățenii despre cele mai recente date într-o conferință de presă, marți dimineața la ora 6.

03.30:O femeie care a fost grav rănită a decedat, a informat radiodifuzorul public ORF pe contul său de Twitter. "Aceasta este cea mai grea zi trăită de Austria de o lungă perioadă de timp", a declarat Karl Nehammer. Directorul general al siguranţei publice Franz Ruf a anunţat "o întărire a controalelor la frontiere" şi organizarea de baraje în oraş, transmite AFP.

02.40: Poliţia cehă a anunţat luni seara că efectuează controale la frontiera cu Austria după atacul terorist produs în cursul serii la Viena de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, transmite marţi AFP. "Poliţia efectuează controale ale vehiculelor şi pasagerilor la punctele de trecere a frontierei cu Austria ca măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena", a informat poliţia cehă pe Twitter.

02.20: Ministrul austriac de Interne, Nehammer, a spus că cel puțin un atacator este încă în libertate și face apel la public să evite centrul Vienei.

02.00: Într-o postare pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a declarat "şocat şi mişcat" de aceste atacuri, pe care le-a calificat drept "un act de laşitate, violenţă şi ură". "Gândurile mele sunt alături de victime şi de familiile lor, precum şi de cetăţenii Vienei. Suntem alături de voi", a adăugat oficialul european.

"Peste tot pe continentul nostru suntem uniţi împotriva violenţei şi a urii", a scris pe Twitter preşedintele Parlamentului European David Sassoli.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reacționat la rândul său subliniind că "Aceasta este Europa noastră". "Inamicii noştri trebuie să ştie cu cine au de-a face. Nu vom ceda".

01.40: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris luni seară pe Twitter că este ”șocată și întristată de atacul brutal din Viena”. ”Sunt șocată și întristată de atacul brutal care a avut loc în Viena. Gândurile mele sunt alături de familiile victimelor și de poporul austriac. Europa este pe deplin solidară cu Austria”, a scris von der Leyen pe Twitter.

01.18: Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, spune că este ”profund șocat de teribilele atacuri din Viena”. ”Sunt profund șocat de teribilele atacuri din seara asta din Viena. Gândurile Regatului Unit se îndreaptă către cetățenii Austriei - suntem uniți cu voi în fața terorii”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

01.15: Șeful spitalelor din Viena confirmă că 15 persoane sunt rănite în urma atacului (ORF TV, citat de Reuters)

01.10: Cancelarul austriac Sebastian Kurz trimite armata la fața locului, să sprijine forțele de poliție. „Pentru ca poliția să se poată concentra în totalitate pe lupta contra terorismului, guvernul federal a decis ca forțele armate să preia sarcina protejării obiectivelor, care până acum era asigurată de poliție la Viena, cu efect imediat”, a informat cancelarul într-un mesaj pe Twitter.

00.58: Cancelarul austriac Sebastian Kurz denunță „un atac terorist respingător”.

„Traversăm acum momente dificile în țara noastră. Țin să mulțumesc tuturor serviciilor de urgență care își riscă viața, mai ales astăzi, pentru siguranța noastră. Poliția noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător”, a scris cancelarul austriac pe contul său de Twitter.

„Mă bucur că polițiștii noștri au reușit să elimine deja un agresor. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de terorism și vom lupta ferm împotriva acestor atacuri prin toate mijloacele”, a adăugat el, înainte de prezenta totodată „sincere condoleanțe” familiilor victimelor.

Sebastian Kurz a mulțumit de asemenea „liderilor Uniunii Europene și partenerilor noștri internaționali pentru compasiunea și solidaritatea arătate”.

00.55: Facebook și-a activat aplicația de Safety Check pentru Viena.

Rețeaua socială și-a activat aplicația prin care oamenii pot spune că sunt în siguranță în Viena, astfel încât utilizatorii săi aflați în zona atacului să poată transmite rudelor că sunt în siguranță.

00.50: Atacatori ”înarmați și periculoși” sunt liberi în Viena, spune ministrul de Interne. ”Am adus mai multe unități ale forțelor speciale care acum caută presupușii teroriști. Așadar nu ne limităm la o singură zonă din Viena pentru că sunt atacatori în mișcare”, a spus Nehammer.

00.45: Centrul Vienei e în mare parte închis. Transportul public nu mai trece prin nicio stație din Districtul 1. Importante forțe de ordine sunt mobilizate pe Mariahilfer Strasse, cea mai mare stradă comercială din Viena. Nu se știe încă ce s-a întâmplat la un bar din apropiere, informațiile cu privire la o luare de ostatici s-au dovedit false. Poliția a împrejmuit o mare parte din arteră, trecătorii au fost îndepărtați, iar un elicopter al poliției survola zona. (Die Presse)

00.42: Poliția cehă a declarat luni seară că a lansat controale la frontiera cu Austria după atacul din Viena. "Poliția efectuează verificări ale vehiculelor și pasagerilor la posturile de frontieră cu Austria, măsură preventivă în urma atacului terorist de la Viena", a declarat poliția cehă pe Twitter.

00.40: Poliția cere vienezilor să rămână în case și „să nu distribuie zvonuri”

„Vă rog să nu distribuiți zvonuri, acuzații, speculații sau un număr neconfirmat de victime - asta nu ajută deloc! Rămâneți în interior, stați departe de locurile publice ”, a scris pe Twitter poliția din Viena. Transportul public nu oprește în arondismentul 1 „până la o nouă notificare”.

00.30:Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat solidaritatea cu Austria pe Twitter, condamnând atacul.

”Știri teribile de la Viena în seara asta. Condamn cu putere aceste acte oribile de teroare. Condoleanțele mele familiilor și celor apropiați victimelor. România este solidară cu Austria”, a scris Iohannis.

00.25: Poliția austriacă face apel la populație să nu posteze fotografii sau video cu atacul pe rețelele de socializare, ci să le trimită la https://upload.bmi.gv.at.

În semn de solidaritate, poliția franceză a postat același mesaj pe contul său de Twitter: „La fel ca poliția austriacă, vă cerem să nu împărtășiți fotografii sau videoclipuri ale atacului din Austria. Riști să împiedici munca poliției și să expui persoane mai sensibile decât tine la imagini șocante ”.

00.15: "Nu trebuie să cedăm urii care încearcă să divizeze societățile noastre", a declarat luni Ministerul German de Externe, în timp ce împușcăturile au vizat mai multe locuri diferite din Viena.

„Chiar dacă amploarea actelor teroriste nu este încă determinată, gândurile noastre se îndreaptă către răniți și victime în aceste momente dificile”, a postat pe Twitter ministerul german referindu-se la „știri îngrozitoare și sfâșietoare” de la Viena, unde o persoană a murit în timp ce unul dintre presupușii făptași a fost ucis, potrivit poliției austriece.

00.10: Uniunea Europeană „condamnă cu tărie” „atacul oribil” care a avut loc luni seara la Viena, a declarat într-un tweet președintele Consiliului European Charles Michel, evocând „un act laș”. "Europa condamnă cu tărie acest act laș care încalcă viața și valorile noastre umane. Gândurile mele sunt cu victimele și cu oamenii din Viena după teribilul atac din această seară. Suntem de partea Austriei", scrie Michel.

00.00: 15 persoane au fost rănite, dintre care șapte sunt rănite grav, potrivit ORF, relatează Reuters.

23.35: Poliția a confirmat că există un singur mort și că un atacator a fost ucis. Au fost atacuri în șase locuri diferite.

23.20: Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a spus că se crede că atacul este condus de mai multe persoane. ”Credem că sunt mai mulți atacatori. Din păcate există de asemenea mai mulți răniți, probabil de asemenea morți”. Pe de altă parte, serviciul de ambulanță a spus că există o persoană decedată.

23.15: Presa vorbește de asemenea despre o luare de ostatici la restaurantul Akakiko.

22.55: Mijloacele de transport public nu mai fac opriri în centrul Vienei, spune Poliția.

22.50: Mai multe persoane au murit în atac, spune ORF TV citând poliția. De asemenea, ministrul de Interne a spus la ORF TV că se crede că atacul este unul terorist.

22.41: Șeful comunității evreiești din Austria, Oskar Deutsch, a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga din Viena și birourile alăturate au fost ținta atacului, iar acestea erau închise la momentul atacului.

20.25: Un ofițer de poliție a fost grav rănit după ce a fost împușcat în centrul Vienei, anunță agenția APA, citându-l pe ministrul de Interne. Un suspect ar fi fost arestat, potrivit Reuters. Pe de altă parte AFP scrie că unul dintre atacatori „ar fi murit, altul e pe fugă”, a declarat Ministerul de Interne, citat de agenția de presă austriacă APA.

Mai multe persoane au fost rănite în timpul unui schimb de focuri de armă, a scris Poliția pe Twitter, după ce un ziar a raportat un atac asupra unei singagoge.

Editorul ziarului Falter a spus că o persoană a fost ucisă, citându-l pe ministrul de Interne, care nu a putut fi contactat imediat pentru a comenta.

Știre în curs de actualizare