Ministrul de externe de la Budapesta a spus marți că decizia Ucrainei de a interzice intrarea a doi oficiali guvernamentali ungari din cauza amestecului în alegerile locale este ”jalnică și o prostie”, transmite Reuters.

Szijjarto PeterFoto: UDMR

Într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook, Peter Szijjarto a afirmat că Ungaria nu a primit încă o înștiințare oficială privind interdicția ucraineană.

Ministerul de externe din Ucraina a spus luni că a înmânat ambasadorului ungar o notă de protest privind o propagandă politică făcută de oficiali ungari în favoarea unui partid care a contestat alegerile locale ce au avut loc duminică în Ucraina.

În clip Szijjarto a salutat victoria candidaților ungari în alegerile locale din Ucraina, spunând că acest lucru înseamnă că poziția minorității ungare va trebui luată în considerare în viitor în regiunea din apropierea graniței cu Ungaria.

El a spus că Ucraina a luat măsuri ”neprietenoase” față de Ungaria, prin convocarea ambasadorului său și interdicția aplicată celor doi oficiali ungari.

”În acest mod Ucraina transmite mesajul că a renunțat la sprijinul Ungariei pentru eforturile sale de integrare euroatalntică”, a declarat Szijjarto, nefiind prima oară când Budapesta dă de înțeles că poate bloca intrarea Ucrainei în NATO.

Cele două țări s-au certat de mai multe ori în ultimii ani din cauza – spune Budapesta – a diminuării drepturilor celor 150.000 de etnici ungari de a-și folosi limba maternă, mai ales în educație.