Marea Britanie a declarat luni că este deschisă „intensificării” negocierilor comerciale post-Brexit, în prezent blocate, în timp reluarea negocierilor nu are sens decât în ​​cazul unei schimbări în poziția europenilor, potrivit AFP.

Michael GoveFoto: michaelgove.com

Deja băteau pasul pe loc, discuțiile s-au intensificat joi, când cei 27 din Consiliu au cerut concesii de la Londra pentru a ajunge la un acord de liber schimb la timp pentru a-l aplica anul viitor, când normele europene încetează să se aplice Regatului Unit.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat apoi discuțiile „terminate” și le-a cerut britanicilor să se pregătească pentru un „acord negativ”, o opțiune potențial devastatoare pentru economiile deja zguduite de pandemia de Covid-19.

După un apel telefonic către omologul său britanic David Frost, negociatorul european Michel Barnier a declarat luni că UE a rămas „disponibilă pentru a intensifica discuțiile ”pe baza textelor legale”, subliniind că așteaptă reacția Londrei.

În Parlamentul britanic, ministrul Michael Gove, responsabil cu coordonarea acțiunii guvernamentale, a „salutat” această afirmație: „Evident, trebuie să ne asigurăm că lucrăm pe baza intensificării pe care o propun. Prefer să privim spre viitor cu optimism decât să privim înapoi cu mânie”.

El a repetat că așteaptă următoarea mutare din partea UE, dar că este pregătit pentru un acord de tip „no deal”. „Nu există rost să continue să negocieze. Atâta timp cât UE își menține poziția, astfel de discuții vor fi lipsite de sens", a reafirmat ministrul.

Cele două părți continuă să-și transfere răspunderea reciproc, în ciuda lipsei de timp disponibil pentru a ajunge la un compromis, europenii considerând că un acord necesar înainte de sfârșitul lunii octombrie va fi transpus și adoptat până la sfârșitul anului.

În absența unui acord de liber schimb, guvernul britanic repetă iar și iar că va fi mulțumit cu un „no deal” la 1 ianuarie, în ciuda consecințelor potențial devastatoare pentru economiile deja slăbite de pandemie.

Discuțiile încă se împiedică de trei subiecte: accesul europenilor la pescuitul în apele britanice, garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord.

Indiferent de rezultatul negocierilor, acord sau nu, executivul britanic intenționează să îndemne companiile săptămâna aceasta să-și accelereze pregătirile pentru a face față noilor norme vamale care se vor aplica din ianuarie.

Relațiile cu Bruxelles și discuțiile pentru a ajunge la un compromis au fost tensionate luna trecută cu anunțul unui proiect de lege care revizuiește anumite dispoziții ale tratatului de divorț care guvernează ieșirea Regatului Unit din UE.