Rusia și China au fost alese în Consiliul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite pentru următorii trei ani în timp ce Arabia Saudită a eșuat în tentativa sa de a intra în forul de 47 de țări, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatul reprezintă o lovitură severă pentru regatul saudit care a încercat să își îmbunătățească imaginea după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Pakistan și Cuba au fost de asemenea alese prin votul secret desfășurat la sediul ONU din New York pentru a ocupa două din cele 15 locuri rămase libere.

Franța și Regatul Unit au fost alese fără opoziție pentru a reprezenta Europa.

Deși regiunile își aleg de regulă țările care să candideze, toate cele 193 de țări membre ONU pot vota pentru fiecare regiune.

China a atras 139 de voturi, în scădere față de cele 180 obținute în 2016. Arabia Saudită, care deține președinția rotativă a G20, a ieșit pe locul 5 cu doar 90 de voturi în zona Asia-Pacific care avea 4 locuri vacante în consiliu.

Înfrângerea saudiților a venit după activități intense de lobbying din partea organizațiilor pentru drepturile omului care au avertizat că forul internațional își va pierde credibilitatea dacă Riadul, Moscova și Beijingul vor fi alese în consiliu dată fiind istoria recentă a acestora.

Rusia a fost acuzată în ultimele săptămâni de folosirea agentului neurotoxic Noviciok pentru a-l otrăvi pe politicianul de opoziție Alexei Navalnîi.

Arabia Saudită a admis că oficiali saudiți au fost implicați în uciderea lui Khashoggi în consulatul din Istanbul în urmă cu doi ani.

China este acuzată de reținerea a sute de mii de etnici uiguri în lagăre de muncă din provincia Xinjiang.

Louis Charbonneau, directorul ONU de la Human Rights Watch, a declarat înainte de vot că „alegeri ONU necompetitive ca acesta transformă cuvântul 'alegeri' într-o bătaie de joc. Când nu există alternative, țările ar trebui să refuze să voteze pentru candidați nepotriviți”.