​Justiția britanică își va pronunța decizia pe 4 ianuarie cu privire la cererea de extrădare pentru Julian Assange, revendicată de Statele Unite, care vrea să-l judece pentru difuzarea a sute de mii de documente confidențiale, a anunțat joi judecătorul care se ocupă de caz, potrivit AFP.

Arestare AssangeFoto: Captura video

În așteptarea acestei decizii, fondatorul australian al WikiLeaks, în vârstă de 49 de ani, va rămâne în închisoare, a declarat Vanessa Baraitser după aproape patru săptămâni de audieri la tribunalul penal Old Bailey din Londra.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat dispus să îl graţieze pe Julian Assange, dacă acesta va dezvălui numele sursei emailurilor sustrase prin atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional al Partidului Democrat înaintea scrutinului din 2016, a declarat avocatul fondatorului WikiLeaks, scrie Mediafax.

Jennifer Robinson, avocatul lui Julian Assange, a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că a participat la o întrevedere cu Dana Rohrabacher, fost membru republican al Camerei Reprezentanţilor, şi cu Charles Johnson, un apropiat al echipei de campanie a lui Donald Trump. Oferta de graţiere a fost făcută în timpul acestei întâlniri, în 2017.

„Propunerea făcută de congresmanul Dana Rohrabacher a fost ca domnul Assange să dezvăluie numele sursei datelor publicate în 2016, în schimbul unei forme de graţiere”, a declarat Jennifer Robinson într-o instanţă din Marea Britanie.

În campania electorală din 2016, site-ul WikiLeaks a publicat o serie de emailuri preluate din serverele Comitetului Naţional al Partidului Democrat din SUA pentru discreditarea candidatei Hillary Clinton. Serviciile secrete americane suspectează că Rusia a sustras datele pentru influenţarea rezultatului scrutinului.

Moscova a negat orice implicare în aceste acţiuni, iar Donald Trump a subliniat că nu a avut niciun contact cu Rusia.

Julian Assange, cetăţean australian, depune eforturi pentru a nu fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, unde este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de atacuri cibernetice asupra serverelor guvernamentale şi încălcarea unei legi privind spionajul, după dezvăluirile făcute de WikiLeaks.