Un canadian care a pretins că s-a alăturat grupului jihadist Statul Islamic și a participat la acte teroriste a fost arestat și acuzat că a inventat această poveste, a anunțat sâmbătă poliția federală, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acuzațiile împotriva lui Shehroze Chaudhry rezultă din numeroasele declarații adresate presei, în care tânărul de 25 de ani „a susținut că a călătorit în Siria în 2016 pentru a se alătura grupării teroriste ISIS (Statul Islamic în Irak și Siria) și pentru a comite acte teroriste ", a declarat Poliția Regală Canadiană (RCMP) într-un comunicat de presă.

Chaudhry, care locuiește în Burlington, Ontario, a fost acuzat „în urma unei anchete îndelungate” de „incitare la teama de activități teroriste” și va apărea în fața tribunalului pe 16 noiembrie, a specificat RCMP.

„Falsurile pot crea un sentiment de frică în rândul publicului și pot da iluzia că există o amenințare potențială pentru canadieni atunci când nu există. Prin urmare, RCMP ia aceste afirmații foarte în serios", a declarat Christopher deGale, șeful echipei de securitate națională a RCMP.

El a adăugat că acest lucru a deturnat resursele umane și financiare de la „alte priorități”.

Sherhoze Chaudhry, care a folosit aliasul „Abu Huzayfah”, a spus mai multor trusturi de presă încă din 2016 că este membru al Statului Islamic din Siria.

Misiunea echipei de securitate națională integrată a RCMP este de a investiga persoanele „care au părăsit țara în scopul de a contribui la activitățile unui grup terorist sau care s-au întors în Canada după ce au participat la activitățile unui grup terorist.