Partidul Comunist Chinez anunță un plan de a prelua controlul asupra sectorului privat

de S.J.     HotNews.ro
Vineri, 18 septembrie 2020, 11:52 Actualitate | Internaţional


Xi Jinping
Foto: Jeffrey Blackler / Alamy / Profimedia Images
Președintele chinez Xi Jinping și Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) au prezentat un plan pentru o „nouă eră” în care oficialii comuniști vor avea un control sporit asupra afacerilor din China, scrie Asia Financial Times.

Planul a fost detaliat într-un document de 5.000 de cuvinte intitulat „Opinie asupra Întăririi Frontului de Muncă Unit al Economiei Private în Noua Eră” , toate regiunile și departamentele din țară primind instrucțiuni să urmeze noile reglementări. Prezentarea documentului a fost cea mai importantă știre miercuri seara la CCTV (China Central Television), radiodifuzorul de stat al regimului comunist, acesta relatând că președintele a emis „instrucțiuni importante”.

Obiectivul final al partidului este de a exercita controlul ideologic asupra mediului privat, documentul urmărind să „orienteze mai bine înțelepciunea și întărească oamenii de afaceri privați asupra obiectivului și misiunii de a realiza revitalizarea poporului chinez” prin întărirea controlului asupra mediului privat și antreprenorilor.

Instrucțiunile lui Xi au fost emise înaintea unei conferințe de presă despre exact subiectul respectiv. Acesta a anunțat că partidul vrea să vadă „un front unit” între afacerile private și companiile de stat


100 de moduri de a ține în frâu economia privatăDe la al XVIII-lea Congres Național al PCC din luna mai a acestui an, membrii Comitetului Central și Xi au propus o serie de noi concepte și strategii, adoptând o serie de măsuri majore pentru a ghida și promova „frontul unit” de muncă în domeniul privat. Oficialii comuniști afirmă că aceste acțiuni au produs „rezultate remarcabile”.

Documentul prezentat de oficialii comuniști argumentează că pe măsură ce economia a crescut și s-a diversificat „aceste măsuri vor aduce o revitalizare a națiunii chineze sub ideile lui Xi Jinping”, acesta incluzând peste 100 de măsuri inclusiv instrucțiuni privind selectarea personalului responsabil de implementarea lor.

„Trebuie să vedem de asemenea că socialismul cu caracteristici chineze a intrat într-o nouă eră iar pe măsură ce economia privată a continuat să se extindă riscurile și provocările au crescut semnificativ, valorile și interesele economiei private s-au diversificat tot mai mult, frontul unit de muncă al economiei private confruntându-se cu noi situații și sarcini”, mai afirmă documentul.

„Pentru a implementa meticulos deciziile majore și directivele Comitetului Central al Partidului, pentru a întări mai mult conducerea Partidului și a frontului de muncă al economiei private și pentru a integra mai bine înțelepciunea și forța angajaților din mediul privat către obiectivul și sarcina de a realiza o mai mare reîntinerire a națiunii chineze, următoarele opțiuni sunt deci oferite”.

Scopul principal al măsurilor prezentate este de a „întări controlul conducerii partidului asupra economiei private și apropierea mai strânsă a persoanelor din mediul privat în jurul partidului”.


Mai multă implicare a partidului în afaceriDocumentul pune pe tapet o schimbare de paradigmă majoră. Anterior mediul privat nu era considerat foarte important pentru membrii de partid sau influență în cadrul regimului dar gradual a căpătat o importanță majoră pentru nomenclatura comunistă.

Potrivit noilor reglementări firmele private vor fi obligate să angajeze un anumit număr de membri înregistrați ai partidului comunist, aceasta fiind deja o practică îndelungată în cadrul companiilor mari dar nu și în cazul afacerilor mici. Cadrele se vor asigura că afacerile vor urma ideologia „ghidată de Gândurile asupra Socialismului cu Caracteristici Chineze în Noua Eră ale lui Xi Jinping”.

Ele vor urmări de asemenea ca oamenii de afaceri din mediul privat să promoveze ultimele lozinci ale PCC, printre îndatoririle cadrelor numărându-se și întărirea orientării ideologice, ghidarea afaceriștilor pentru a atinge un grad mai ridicat de autodisciplină, construirea unei linii ideologice puternice și apărarea valorilor morale și crearea unei imagini publice pozitive, potrivit cerințelor PCC.

Cadrelor li se va cere să îmbunătățească în mod continuu respectarea legii și standardele morale ale cetățenilor, urmând a fi create canale de comunicare între afacerile private și partid pentru a raporta progesele înregistrate și alte chestiuni.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11335 vizualizari

 • +34 (42 voturi)    
  "Nu este comunism (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:05)

  cripop88 [utilizator]

  stati linistiti! Este doar social-democratie mai autoriatara.", spuneau promotorii relatiilor de dependenta dintre vest si China.
  • +15 (23 voturi)    
   >>>> (Vineri, 18 septembrie 2020, 13:29)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui cripop88

   Ca sa lupte impotriva Rusiei Nixon a fost in China in 1972 si i-a ajutat sa ridice economic. PIB Chinei de atunci era cat al Romaniei. Astazi este de 100! de ori mai mare. Greseala strategica pe termen lung pentru ca nu au citit istoria dinastiilor chineze de-a lungul miilor de ani.
   • -1 (5 voturi)    
    Gresit !. (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 15:28)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

    Nu pentru a lupta impotriva URSS a fost Nixon in China.
    El a fost acolo avand in spate presiunea afaceristilor englezi (de gen Walmart) care aveau scopul de a se putea inbogatii prin invadarea SUA cu marfuri ieftine chinezesti.
    Pretextul a fost ca statul Comunis Chinez o sa cumpere marfuri tehnologizate din SUA. Da, intradevar, chinezii au cumparat la inceput marfuri tehnologizate din SUA si chiar au atras investitori din SUA sa le faca si in China ..........pana cand au reusit sa le copieze si acum nu mai au nevoie de exportul SUA.
    • -2 (6 voturi)    
     Neeahh! (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 16:34)

     Totorina [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     Nici una, nici alta....!!! China a fost ridicata din mizeria economica a lui Mao, in conformitate cu "inteleptele" directive ale papusarilor planetari-care sunt desupra thepresidentof iunaitid steits of 'merica , in principal, pentru a face dintr-o tara saraca dar foarte numeroasa acel baros de "douazeci de mii cate zece mii" de soldati, cu care sa izbeasca in batrana, decrepita si apostata Europa. E foarte aproape momentul; drumul celor "o mie de soldati in linie" sau Noul Drum al Matasii se apropie cu cutremur.
     Avangarda chineza a invadat Europa inca de acum 7-8 ani, cumparand porturi, facilitati si stabilind capete de pod prin afaceri, ca niste virusuri in celulele unui organism under attack.
 • +34 (38 voturi)    
  abia atunci va fi (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:06)

  dcotoara9 [utilizator]

  democratie completa !!! Cred ca asta era si visul lui Mr. Dragnea!
 • +42 (42 voturi)    
  He he he.... (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:15)

  Gigi Kent [utilizator]

  5G de la Huawei anyone?

  Inca o data trebuie sa ma felicit pentru decizia de a nu mai cumpara in veci "Made in China".
  • -2 (6 voturi)    
   Ai decis tu,dar de fapt tot alții au decis pt.tine (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 14:19)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Și dacă cumperi „Made in Poland” sau „Made in Germany”, de fapt tot „Manufactured in China” e, atâta doar că pentru ca produsul să fie ambalat 100%, abțibildul pe care scrie „Made in...” este lipid în Poland sau Germany!
 • +43 (43 voturi)    
  Huawei si stupizenia unor europeni (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:51)

  Crup [utilizator]

  Un senator american spunea acum cateva luni ca pentru o tara din Europa (si nu numai), a-si face sistemul 5G cu Huawei este exact ca si cum pe vremuri, o tara occdentala ar fi ales ca reteaua ei de telefonie fixa si fax sa fie facuta de KGB.
  Chestia aia ca putem noi controla daca Huawei nu trimite datele utilizatorilor in secret in China, pe servere guvernamentale este o simpla iluzie. O sa fie multi desptepti care sa ma contrazica ca nuuu, ca noi verificam toata reteaua, ca bla bla.... Fantezie!
  Pentru cine nu crede, sa studieze cazul de acum vreo 3 ani cu placile de baza pentru calculatorare guvernamentale americane, proiectate de o firma americana si manufacturate in China. Cu modificari pe placa de baza, descoperite de CIA, impreuna cu FBI si NSA. O poveste fascinanta, dar putin vehiculata in presa.
  Si mai aud ca se invoca ca cu Huawei e mai ieftin cu 1-2 miliarde de euro. Asta e mizilic pe langa sumele care se invart in domeniu. Bani marunti, asta sunt! Ne vindem viitorul pentru bani marunti???
  Voi chiar nu intelegeti ce e 5G? Chiar nu puteti privi cu 5-10 inainte? Masinile se vor conduce singure, coordonate toate intre ele prin reletele 5G. O sa ai un ceas la mana, de asta de duzina, iar ceasul ala prin diversi senzori vor masura mereu pulsul, si multe alte date chimice transmise prin piele si transmise permanent prin t5G la spital, astfel incat doctorul va sti exact ce ai si ce nu ai. Date super persoanle! Toate procesele industriale vor fii coordonate prin cloud si 5G. Uitati-va la armata americana, cu contractul lor cu Microsoft de 10 mld de dolari. E pentru operatiuni militare coordonate din cloud! O sa zice ca am pitici SF pe creier. NU, nu am, exact asta se va intampla. Daca e sa ma intrebari pe mine, nu imi place, dar este inevitabil.
  Si in conditiile astea noi preluam controlul chinezilor, adica unei dictaturi straine,la cele mai sensibil sistem construit de om vreodata????? Am innebunit cu totul???
  • -9 (11 voturi)    
   esti dezinformat (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 13:24)

   icarag [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   "Cu modificari pe placa de baza, descoperite de CIA, impreuna cu FBI si NSA. O poveste fascinanta, dar putin vehiculata in presa."

   asta a fost manipulare , povestea a fost demontata, total falsa. pina la urma , te spioneaza sri , si cia, si asta dovedit.
   • -1 (1 vot)    
    Prefer (Duminică, 20 septembrie 2020, 18:31)

    Futurist Irefutabil [utilizator] i-a raspuns lui icarag

    Sa ma spioneze americanii, evreii, rusii si chinezii in aceasta ordine.
 • +29 (35 voturi)    
  Poate trag chinezii o nationalizare, (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:53)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  ca sa-si roada unghiile toti escrocii care si-au batut joc de propriile tari si propriile popoare atunci cand au mutat productia in China.
  Chinezii muncesc ieftin si facem profit... bravo... iar cand chinezul fura tehnologia sau confisca fabrica cu totul, ce mai face escrocul lacom?
  Cine are minte isi scoate urgent „jucariile” din China, atat timp cat mai e posibil sa faca asta.
  • +7 (7 voturi)    
   asa sa fie (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:17)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

   doamne ajuta. Nationalizarea tuturor mijloacelor de productie pe care le are vestul acolo, atunci se vor trezi si cei din lumea civilizata si poate se vor gandi de doua ori inainte sa isi tradeze propriile popoare si economii.
   • +2 (2 voturi)    
    Idunno (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 14:02)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hanu

    Chinezii au demonstrat cu varf si indesat, pana acuma, ca nu-s prosti de tot, si ca pricep foarte bine cum vine treaba cu biciul si morcovul. Cata vreme, cu tot controlul partidului asupra sectorului privat, li se lasa investitorilor straini libertatea de-a face profit, si controlul partidului se limiteaza la chestii gen ce grupuri sociale tre' sa excluzi de la angajare, ce date tre' sa raportezi catre partid, cu cine tre' sa imparti tehnologia, o sa se gaseasca totusi suficienti investitori straini pe care lacomia ii va face sa joace dupa cum le canta partidul.

    Treaba asta insa n-o poti pune in spinarea unui om anume, sau a unui grup de oameni. Lumea occidentala e intr-o profunda criza sociala si morala. Chiar daca nu toti, da' mult prea multi cumpara ce le trebuie si ce nu le trebuie fara sa ia in considerare criterii etice. Nimeni nu-si pune problema ca Foxconn, corporatia chineza care face telefoanele Apple, avea la un moment dat cel mai mare numar de sinucideri in randul muncitorilor de pe tot globul. Sau ca ieftineala fortei de munca chineze e o consecinta directa a aceleaiasi politici care-a dus la evenimentele din Hong Kong. Firmele care-si muta productia in China sunt doar o consecinta a presiunii in directia asta din partea populatiei generale. Orice firma care-ar incerca sa inoate impotriva curentului ar da faliment.
 • +20 (24 voturi)    
  HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA (Vineri, 18 septembrie 2020, 12:56)

  Susufler0 [utilizator]

  PS. HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA-HA..

  PPS. samd...
  • +5 (5 voturi)    
   PPS2 (Vineri, 18 septembrie 2020, 18:21)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   missed :)
   • +4 (4 voturi)    
    Sorry ! Just for you : (Vineri, 18 septembrie 2020, 19:38)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui ras-putin

    PPS. Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha.

    PPPS. How is it now ? :))
    • +2 (2 voturi)    
     PPPPS (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 0:47)

     ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     there :D.
 • +30 (30 voturi)    
  Aceeasi prostie pe care a facut-o (Vineri, 18 septembrie 2020, 13:10)

  John M. [utilizator]

  Ceausescu prin preluarea sectorului privat de mici intreprinzatori ("mandatarii din anii 60") care de-abia se infiripasera pe piata romaneasca si care intr-un timp foarte scurt pusesera pe butuci cooperativele de consum ale statului comunist.
  In fine...Treaba lor...Bine ca noi am scapat de idioti...
  • -6 (16 voturi)    
   . (Vineri, 18 septembrie 2020, 13:34)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui John M.

   Din ce am auzit eu, nu era chiar o prostie. Cica Ceausescu dadea drumul la dezvoltarea mediului privat apoi dupa un timp il nationaliza. In felul asta statul si-ar fi insusit niste agenti economici de succes. Si de fapt ala ar fi fost scopul. Acum nu stiu daca a fost chiar asa.
   • +15 (15 voturi)    
    Am trait vremurile alea... (Vineri, 18 septembrie 2020, 16:48)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    N-a fost asa. Au dat la particulari cele mai rele localuri. Acestia le-au curatat si decorat agreabil. Noii stapani umblau dupa marfa ei insisi, nu se mai aprovizionau de la stat unde marfa era proasta sau nu era deloc. Cand a vazut statul ca pierde in unitatile lui paralele, le-a luat inapoi. "Mandatarii"- caci asa se numeau-, n-au investit in ele de frica sa nu vada statul ca erau plini de bani. Am cunoscut un caz real. Tipul era nabab comparat cu noi care traiam din salar fix.
   • -1 (1 vot)    
    adica furt (Duminică, 20 septembrie 2020, 15:20)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    Nu?
 • +17 (23 voturi)    
  "Front unit" intre Huawei si Partidul Comunist (Vineri, 18 septembrie 2020, 14:35)

  animatron [utilizator]

  Limbaj specific ideologiei marxiste, in termeni de "lupta de clasa" si confruntare intre economia "de stat" si cea "privata" care trebuie neaparat "controlata" de partid.

  China promoveaza "socialismul cu caracteristici chineze" si este un model de organizare social-economica pentru hoarda de imbecili de stanga din USA care vor sa construiasca "socialismul democratic", adica socialismul cu "caracteristici americane".

  Partidul Comunist Chinez a lasat "porcul capitalist" sa se ingrase bine in curtea chineza, iar acum se pregateste sa-l taie pt ca guvernul Chinei comuniste lucreaza cu strategii pe termen f. lung si e constient ca urmeaza o confruntare inevitabila cu Occidentul.

  De aceea se pune clar accentul pe "frontul unit" intre companii private si cele de stat, astfel incat China comunista sa capete un grad cat mai inalt de autonomie economica in raport cu Vestul si restul lumii.

  Putin s-a asigurat ca in caz de criza de razboi mondial Rusia poate avea propria sa "bucla de Internet" separata de restul retelei mondiale, China se asigura ca va avea o economie functionala autarhica (separata la nevoie de restul planetei).

  Presedintele Trump si guvernul republican au intuit de la inceput pericolul dependentei de China comunista, au luat si vor masuri care sa blocheze mai mult accesul Chinei la economia USA.

  Presedintele Xi e un dictator ales pe viata si la fel ca Putin stie foarte bine ce vrea si cum poate exploata orbirea ideologica si lacomia unor lideri occidentali.

  Cei care sustin "globalismul" relatiilor cu Rusia si China sapa mormantul civilizatiei occidentale, sunt cu adevarat "idioti utili" pentru Putin si Xi.

  Serviciile ruse au reusit deja sa destabilizeze America si sa convinga o parte a electoratului ca de fapt Putin alege presedintele US, un imens succes de propaganda contra democratiei, bazat pe frustrarea stangii.

  China a convins si ea pe unii stupizi de prin UE ca Huawei e ok.
  Huawei e obligata de fapt sa faca ce spune Partidul Comunist Chinez.
  • +15 (17 voturi)    
   Perfect adevărat ce spuneți. (Vineri, 18 septembrie 2020, 15:30)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   China s-a întors rapid la vremea lui Mao.Noul
   Dictator Xi se pregătește temeinic de război-
   economic,financiar,militar,etc.
   Pontache Mitomanul și Ciolacul din Simileasca
   Buzăului care au mizat pe Huawei știau că toate
   informațiile colectate de Compania chineză ajung
   la Serviciile Secrete ale PCC și de acolo la Putin,
   pe baza unor înțelegeri de schimb de informații
   politice,economice și militare.Nici nu le-a păsat dacă le intră banul!
  • -2 (4 voturi)    
   Nu cred c-o sa le iasa (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 14:15)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Daca China chiar ar gandi si actiona pe termen lung, si-ar da seama ca ei au capacitatea, in momentul de fata, s-o ia inaintea intregii lumi, si ar investi serios in dezvoltarea propriilor cetateni. Ceea ce nu face. China e campion mondial la incalcarea drepturilor omului - Corea de Nord e prea mica ca sa atinga acelasi nivel.

   Pe termen lung, ca orice civilizatie care-a mai incercat asa ceva inaintea lor, o sa dea faliment. In fapt, daca chinezii s-ar uita la propria lor istorie, si-ar da seama ca ideea unei Chine autarhice e idioata si sortita esecului. De fiecare data cand au (re)construit marele zid tot aceeasi idee au avut-o, si de fiecare data cotropitorii au trecut de zid, si China s-a ales cu cate-o noua dinastie.

   Ce nu pricepe partidul comunist chinez, in frunte cu seful lor, e ca orice institutie ierarhica, nedemocratica, in afara vreunei crize, e de natura sa genereze coruptie. Coruptia e pentru societate cum e boala pentru organism. Un nivel redus e suportabil, si nu te omoara. Da' cand intreaga organizare statala sustine coruptia, coruptia devine cancer. Si cancerul ala pana la urma te omoara, oricat de eficient ai fi tu la ascuns jegul sub pres.
 • +20 (24 voturi)    
  Nimic nou sub soare (Vineri, 18 septembrie 2020, 17:18)

  Amerlocu [utilizator]

  Deng Xiaoping, urmașul lui Mao care a inițiat reformele chinezești în anii 80 și 90, a spus la un moment dat că 30% din ce a făcut Mao a fost greșit iar 70% a fost bine. N-a precizat niciodată dacă omorârea a 100 de milioane de chinezi pe când țara 800 de milioane de locuitori a fost bine sau rău :). Printre greșelile lui Mao, la loc de cinste a menționat încercarea acestuia de a transforma societatea feudală chineză într-una comunistă prin creșterea producției de oțel, cărbune, etc în doar câțiva ani. A fost un eșec catastrofal. În orice caz sub Deng a continuat cultul lui Mao, care a rămas singura figură de pe fiecare bancnotă chineză, și singura poză oficială din clădirile publice sau din școli.

  Deng a inventat o altă teorie care zicea că China trebuie să ajungă mai întâi o țară capitalistă dezvoltată și abia apoi să treacă la comunism printr-un „proces natural”. În acest sens a scornit lozinca „A te îmbogăți e glorios” după ce doar cu câțiva ani înainte cei ce acumulau ceva bani sau alte valori erau omorâți în bătaie pe stradă de gărzile roșii.

  Teoria lui Deng asta nu era nicun secret pentru nimeni. Chinezi chiar au tradus în englză toată poliloghia din capul lui Deng. Atâta doar că nu o credea nimeni. Se presupunea că odată trecută la capitalism societatea chineză se va decomuniza și democratiza treptat. Evident că acest lucru nu s-a întaâmplat și se vede că chinezii de fapt urmează cu sfințenie direcția stabilită de Deng la mai bine de 20 de ani de la moartea lui.

  Interesant e că au decis să facă asta acum. Pare prematur. China de azi nu e deloc o țară dezvoltată ci arată precum România anilor 90 sau a începutului anilor 2000. E în continuare în pofida fațadei stridente o țară săracă și înapoiată. Jumătate din populație trăiește din agriculruta de subzistență într-om sărăcie greu de imaginat.

  E bine că fac asta. Oricum s-ar ajunge la comunism, finalitatea e una singură: colapsul sistemului. Va dura o vreme dar tot acolo vor sfâtși...
 • +5 (5 voturi)    
  hahaha (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:14)

  hanu [utilizator]

  era doar o chestiune de timp pana sa isi dea arama pe fatza.
  Soon in a country near you :)) Atentie europeni.
  Partea buna e ca foarte posibil sa se duca china in cap repejor, tinand cont de cat de bine functioneaza comunismul.
 • +4 (4 voturi)    
  comunismul nu functioneaza (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 11:19)

  hanu [utilizator]

  orice tara care ajunge/revine la comunism/maoism este inevitabil condamnata la ruina. Lideri providentiali nu exista :)
  E ocazia occidentului de a reveni la bunul simt. Gata cu lacomia si globalismele de 2 centzi.
  • +1 (1 vot)    
   Occidentul are nevoie de-un adversar (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 14:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Rusia e prea mica si prea putin capabila sa constituie o amenintare serioasa. In plus, daca Rusia n-ar fi condusa de-un imbecil si-ar da seama ca ascensiunea Chinei e o amenintare mult mai serioasa decat o ascendenta temporara a vestului european asupra Rusiei.

   China e pe val. Doar ca China e la inceput, si occidentul inca e lenes si ramolit, pt. ca n-a recunoscut pericolul. Mai dureaza putin, da' pe masura ce China creste occidentul e tot mai aproape de trezire. Care potential va fi la fel de traumatizanta precum evenimentele care-au dus la razboiul rece.
 • +2 (2 voturi)    
  Normal (Sâmbătă, 19 septembrie 2020, 19:10)

  Appollodor [utilizator]

  Un sector privat prea liber și prea puternic înseamnă un pericol pentru comuniștii de la conducere. Să nu uităm că "explozia" economică a Chinei n-a început serios decât prin 2004-2005.

  Acum, după vreo 15 ani, și-au dat probabil seama că e vremea să pună "frână", de teamă să nu se meargă prea departe cu toată povestea asta cu libertatea privată. Pe urmă ar exista "riscul" ca revolte precum cea din Hong Kong să se aprindă peste tot prin țară.
  • 0 (2 voturi)    
   Mda (Luni, 21 septembrie 2020, 9:04)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

   Sa nu cumva sa ajunga ca US unde guvernul federal este in buzunarul entitatilor "too big to fail" .A se vedea
   relatia Boeing - FAA .
   • +1 (1 vot)    
    Ce să zic (Luni, 21 septembrie 2020, 21:19)

    Appollodor [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Nimic nu e ideal, dar preferabil să ai sute de companii care influențează guvernul, decât un singur pol de putere în guvern, ce comandă toate companiile.
    • 0 (0 voturi)    
     Corect (Marţi, 22 septembrie 2020, 8:19)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Appollodor

     Dar sute de companii nu inseamna decat gruparea business uber all .
     Business-urile au o relatie directa cu banul si indirecta cu puterea , politicul are o relatie directa cu puterea si indirecta cu banul . Daca vrei gdp pe termen mediu/scurt primul sistem este cel recomandat , daca vrei sa ai vre-o sansa (mica) de a avea sustenabilitate pe termen lung atunci ai nevoie de un sistem politic puternic . Altfel secolul 20 o sa fie pt intreaga omenire momentul vesel pe care l-au avut si spaniolii pe vremea flotelor de aur . A fost vesel pana a trecut
   • +1 (1 vot)    
    Deja-s acolo (Marţi, 22 septembrie 2020, 11:29)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Doar ca relatia, in China, ca-n Rusia, e mult mai stransa. In SUA exista totusi grupuri de interese economice care nu-s coagulate intr-o singura oligarhie, ceea ce lasa loc cat de cat de competitie, si evita punerea intregii puteri a statului in slujba cate unui vis umed de putere mondiala a unui Putin sau Xi. Ceea ce face imposibila otravirea unui oponent politic sau a bagat un critic in inchisoare pe 18 ani - chestii recente, una din Rusia, alta din China.

    Competitia aia naste progres, si lasa loc de evolutie. O oligarhie fara opnenti, fara concurenta interna, naste doar coruptie si stagnare. Si duce tara la faliment, pana la urma.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by