Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou joi pe omologul său francez Emmanuel Macron, pe care l-a numit un "ambițios incapabil" din cauza susținerii ferme a Greciei în criza care o opune Turciei în marea Mediterană, scrie AFP.

Emmanuel Macron si Recep ErdoganFoto: Christian Hartmann / Pool / Profimedia Images

Într-o videoconferință cu liderii locali ai partidului său, președintele turc a încercat să justifice politica externă în forță a regimului său și l-a criticat în mod special pe Macron.

"De ce este Turcia în Siria, în Libia, în Mediterana estică, se întreabă unii (...) Dacă Turcia renunță la tot, ar putea Franța să scape de dezordinea pe care ambițiosul incapabil care o conduce a provocat-o și să adopte o politică de bun simț?", a afirmat Erdogan.

Relațiile dintre Paris și Ankara s-au deteriorat considerabil în ultimele săptămâni din cauza susținerii pe care Franța a oferit-o Greciei în conflictul cu Turcia din estul Mediteranei.

Turcia revendică dreptul de a exploata zăcămintele de hidrocarburi dintr-o zonă maritimă pe care Grecia o consideră a sa. Cele două țări au recurs la declarații războinice, la manevre militare și și-au trimis nave în zonă.

Franța s-a situat deschis de partea Greciei și a trimis nave de război și avioane în regiune, o inițiativă care nu a fost pe placul președintelui turc.

Tonul a urcat cu un grad săptămâna trecută când Macron a afirmat că "poporul turc, care este un mare popor, merită altceva".

Într-un al doilea discurs, Erdogan a afirmat că țara sa, pe care UE o amenință cu sancțiuni, nu va ceda în fața "limbajului amenințării".

"Interlocutorii noștri au înțeles că limbajul amenințării nu duce la nimic și că Turcia nu se va supune șantajului și banditismului", a susținut el.