Orice fel de atac al Iranului contra Statelor Unite va fi urmat de un răspuns de 1.000 de ori mai puternic, a spus președintele Donald Trump după ce au apărut informații că Teheranul analizează ideea de a o asasina pe ambasadoarea Statelor Unite în Africa de Sud, Lana Marks.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

”Potrivit unor articole de presă, Iranul ar plănui un asasinat, sau alt fel de atac împotriva Statelor Unite, ca răzbunare pentru moartea liderului terorist Soleimani, care a fost ucis pentru că plănuia un viitor atac, uciderea de soldați SUA și pentru crimele și suferința produse timp de atât de mulți ani”, a scris Trump pe Twitter.

”Orice atac al Iranului, împotriva Statelor Unite, va avea ca răspuns un atac asupra Iranului ce va avea o magnitudine de 1.000 de ori mai mare”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Guvernul iranian analizează ideea de a o asasina pe ambasadoarea Statelor Unite în Africa de Sud, Lana Marks, arată rapoarte ale serviciilor de informaţii americane, potrivit unui oficial guvernamental de la Washington citat duminică de publicaţia Politico.

Informaţiile despre tentativă au apărut în contextul încercărilor Iranului de a riposta la decizia preşedintelui american Donald Trump de a ordona uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Comandantul Forţei Quds, însărcinată cu operaţiunile în străinătate a Gărzilor Revoluţionare - unităţile de elită ale armatei iraniene - a fost ucis de o dronă americană în Irak, în ianuarie.

Un eventual atentat iranian ar putea provoca escaladarea tensiunilor între Washington şi Teheran şi l-ar putea obliga pe Trump să contraatace, posibil chiar în timpul campaniei electorale, apreciază Politico.

Oficialii americani ştiu încă din primăvară despre o ameninţare generală la adresa ambasadoarei. În ultimele săptămâni s-au obţinut însă informaţii secrete mai precise privind un atentat; sursa oficială citată de Politico afirmă că în pregătiri este implicată ambasada iraniană la Pretoria.

Atacul asupra diplomatei este doar una din opţiunile luate în considerare de Iran, cred oficialii americani.