Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, a fost condamnat vineri pentru insultarea „colectivă” a poporului marocan, de o curte de apel care a renunțat însă la celălalt capăt de acuzare împotriva sa, cel de incitare la ură, relatează AFP.

Geert WildersFoto: Agerpres/EPA

Curtea nu a pronunțat și o pedeapsă contra lui Geert Wilders.

Faptele datează din 2014, din timpul unui miting electoral la Haga. Liderul extremei drepte și-a întrebat atunci susținătorii dacă vor „mai mulți sau mai puțini marocani” în țară. Aceștia i-au răspuns scandând: „Mai puțini! Mai puțini!”.

„Curtea consideră că s-a dovedit că Geert Wilders se face vinovat de insultă colectivă la data de 19 martie 2014. Curtea nu va pronunța nicio pedeapsă împotriva sa pentru asta”, a declarat judecătorul J.M. Rienking. „El este achitat de alte capete de acuzare”, a adăugat magistratul.

În primă instanță, Wilders a fost condamnat în 2016 atât pentru insultă colectivă cât și pentru incitare la ură. El a denunțat atunci „un proces politic” și a făcut apel.

Înainte de sentința din apel, el a scris pe Twitter că verdictul va decide dacă Olanda a „devenit o republică bananieră coruptă unde liderul opoziției este condamnat într-un proces politic”.

Formațiunea sa politică, Partidul Libertății (PVV), este a doua din Parlament, după formațiunea liberală VVD a premierului Mark Rutte. Alegeri legislative sunt prevăzute să aibă loc în 2021.

Citește și: