Șeful diplomației americane Mike Pompeo a ajuns marți la Praga, prima etapă a unui turneu de cinci zile în Europa centrală, pentru a discuta în mod special despre China și 5G, scrie AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pompeo va petrece două zile în Cehia înainte de a pleca în Slovenia, Austria și apoi în Polonia, unde va primi o parte din trupele americane care pleacă din Germania.

Acesta va încerca să convingă partenerii europeni de a elimina din construcția rețelelor 5G gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei, considerat o amenințare de Washington, și va discuta despre maniera de a reduce dependența energetică a acestei regiuni față de Rusia.

Secretarul de stat va merge marți cu omologul său ceh Tomas Petricek în Plzen (vest) pentru a aduce un omagiu trupelor americane care au eliberat orașul de naziști în 1945.

Miercuri este prevăzută o întâlnire între companii IT din Cehia și SUA pentru a discuta despre 5G înainte de a se întâlni cu premierul ceh Andrej Babis.

Pompeo va susține de asemenea un discurs în Senatul ceh și va avea o scurtă întâlnire cu președintele ceh pro-rus și pro-chinez Milos Zeman.

În Slovacia, acesta va semna un acord bilateral privind chestiunile de securitate legate de 5G.

În aceeași zi, va pleca în Austria unde se va întâlni cu cancelarul Sebastian Kurz cu care va discuta chestiuni comerciale și implicarea Austriei în misiuni de menținere a păcii în lume.

În fine, secretarul american de stat va ajunge sâmbătă în Polonia, pentru a discuta despre reamplasarea trupelor americane retrase din Germania.

Pentagonul a anunțat recent că va repatria circa 6.400 de militari amplasați în Germania și va reloca alți aproape 5.600 spre alți aliați din NATO.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat recent că SUA vor amplasa în Polonia cel puțin încă 1.000 de soldați și o structură de comandă pentru flancul estic al NATO.