Organizații LGBT+ au lăudat decizia UE de a reține fondurile destinate pentru șase municipalități poloneze care s-au declarat „zone libere LGBT”, cerând Bruxelles-ului să intensifice presiunea asupra guvernului naționalist pentru poziția sa din ce în ce mai homofobă, potrivit Reuters.

LGBT PoloniaFoto: Marcin Wziontek / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drepturile homosexualilor, bisexualilor și transgenderilor au devenit un subiect politic în Polonia, cu partidul de guvernământ PiS care a făcut campanie în această problemă în 2019 și din nou când președintele Andrzej Duda a fost reales luna trecută.

Întrucât miniștrii guvernului au dezavuat decizia UE de săptămâna trecută cu privire la reținerea fondurilor pentru orașele amintite, activiști LGBT+ din Polonia și din alte părți din Europa au declarat că Bruxelles-ul ar trebui să fie și mai dur.

"Nu putem conta pe guvernul nostru, nu putem conta pe președintele nostru, singurul lucru pe care putem conta este Uniunea Europeană", a declarat Bartosz Staszewski, membru al consiliului de administrație al Asociației Pride Lublin.

"Sper că pot face mai multe, iar acest avertisment ar trebui să fie suficient pentru moment", a spus Staszewski. "Și a doua oară cred că va fi ceva mult mai puternic."

În timp ce suma de finanțare reținută de la municipalități a fost relativ mică - între 5.000 și 25.000 de euro (5.900 - 29.300 de dolari), militanții au declarat că aceasta este semnificativă.

"Ne simțim văzuți și știm că nu suntem singuri și asta înseamnă multe", a spus Ola Kaczorek, co-președinte al Asociației Dragoste Nu Exclude.

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a atras atenţia asupra acestei chestiuni marţi pe Twitter, afirmând că deciziile negative au fost luate întrucât „valorile UE şi drepturile fundamentale trebuie respectate de statele membre şi de autorităţile statale”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Adalbert Jahnz a refuzat miercuri să numească oraşele în cauză, întrucât executivul UE nu face publice informaţii privind aplicaţiile respinse pentru fonduri prin programul în cauză.

În condiţiile unei astfel de „presiuni ilegale şi ale acţiunilor ilegale ale Comisiei Europene, este datoria guvernului polonez să apere guvernele locale”, a declarat Ziobro în cadrul unei conferinţă de presă.

„Vom apăra legea de acţiunile ilegale ale UE, pentru a putea proteja statul de drept”, a adăugat ministrul polonez al justiţiei.

Până în prezent, peste 50 de administraţii locale poloneze, cele mai multe în sud-estul ţării, au adoptat rezoluţii fără caracter legislativ „împotriva ideologiei LGBT”, ceea ce a provocat controverse atât la nivel intern, cât şi peste hotare.

Alte aproape 40 de administraţii locale au adoptat aşa-numite „carte locale ale drepturilor familiei”, care vorbesc despre „protejarea identităţii căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie” şi „protejarea copiilor de corupţia morală”.