Turcia a denunțat luni un acord petrolier "inacceptabil" încheiat între o companie americană și administrația semiautonomă kurdă din nord-estul Siriei, acuzând o "finanțare a terorismului", scrie AFP.

Bombardament in SiriaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Imensa majoritate a câmpurilor petrolifere, în estul și nord-estul țării, scapă în continuare de sub controlul Damascului. Ele sunt controlate în principal de kurzi - susținuți de trupe americane aflate în zonă - și care reprezintă principala sursă de venituri pentru administrația semiautonomă.

Nici administrația semiautonomă și nici Forțele Democratice Siriene (FDS) nu au comunicat în acest dosar, dar, la Washington, responsabili americani au confirmat un acord "pentru modernizarea câmpurilor petrolifere din nord-estul sirian".

Ministerul turc al Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat că acordul a fost încheiat cu compania Delta Crescent Energy LLC.

"Regretăm susținerea americană față de aceste aspecte care ignoră dreptul internațional (...) și care privesc finanțarea terorismului", se arată în acest comunicat, care califică acordul drept "inacceptabil".

Armata turcă efectuează în mod regulat operațiuni în Turcia împotriva combatanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara drept organizație "teroristă".

Duminică, și guvernul sirian condamnase acest acord, acuzând un "furt".

Joi, într-o audiere în fața Congresului american, la Washington, senatorul Lindsey Graham a evocat un acord semnat de comandantul șef al FDS, Mazloum Abdi.

"Aparent, au semnat un acord cu o companie petrolieră americană pentru modernizarea câmpurilor petrolifere din nord-estul sirian", a spus el.

Interogat de Graham în timpul acestei audieri, șeful diplomației americane Mike Pompeo a confirmat susținerea Washingtonului.

"Acordul a luat mai mult timp decât speram noi, suntem acum în curs de aplicare. Ar putea fi foarte puternic", a adăugat el.

Războiul sângeros care devastează Siria din 2011 a afectat puternic infrastructurile, inclusiv cele petroliere.

Înaintea de începerea conflictului, producția de țiței a Siriei atingea aproape 400.000 de barili pe zi.