Rata sărăciei extreme din Brazilia a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii de ani datorită unui ajutor social acordat de guvernul federal pentru a combate efectele cauzate de pandemie în rândul populației vulnerabile, relatează ABC News.

FavelaFoto: MorgueFile.com

Studiul realizat de Fundația Getulio Vargas, un think-thank universitar, afirmă că numărul de brazilieni care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut cu 6,9 milioane în luna iulie, numărul reprezentând 3,3% din populația țării și cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anilor 1970.

La începutul anului 6,2% din brazilieni erau afectați de sărăcie extremă, potrivit studiului care a folosit drept reper etalonul Băncii Mondiale care clasifică persoanele ce câștigă sub 1,9 dolari în această categorie.

Guvernul federal a acordat începând cu luna aprilie un ajutor lunar în valoare de 115 de dolari muncitorilor din sectorul informal și microafacerilor afectate de pandemie, mamele singure primind dublul sumei.

Daniel Duque, autorul studiului, și alți experți afirmă că ajutorul social a ajutat la ameliorarea sărăciei în țara care anul trecut înregistra un venit mediu de 280 de dolari, potrivit institutului de statistică brazilian.

Experții au avertizat însă că ajutorul este temporar și că numărul brazilienilor afectați de sărăcie va crește după sistarea sa, programată să aibă loc la sfârșitul lunii august. Programul a costat deja 32 de miliarde de dolari iar ministrul economiei brazilian, Paulo Guedes, a declarat că visteria țării nu mai poate face față plăților pentru mult timp.

„Nu putem continua pentru mult timp. Costă 50 de miliarde de reali pe lună (aproximativ 10 miliarde de dolari). Nu sunt bani de care ne putem lipsi. Ne creștem datoria cu ei”, a declarat și președintele brazilian Jair Bolsonaro la începutul lunii iulie.

Ajutorul era planificat inițial să fie acordat până la sfârșitul lui iunie dar președintele l-a extins cu încă două luni, aliații politici ai acestuia făcând presiuni pentru încă o extensie.

Brazilia a înregistrat până în prezent peste 2,4 milioane de infecții cu coronavirusul și mai mult de 88.000 de persoane și mai mult de 88.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza COVID-19, țara fiind a doua cea mai afectată de pandemie la nivel mondial.

Citește și: