Departamentul de Comerț al Statelor Unite a anunțat luni noi sancțiuni împotriva a 11 companii chineze implicate în ceea ce SUA consideră încălcări ale drepturilor omului ale minorității uigure din provincia Xinjiang, relatează Reuters.

Donald TrumpFoto: White House

Măsura, care va împiedica firmele în cauză să achiziționeze componente de la firme americane fără aprobarea guvernului SUA, a fost catalogată ca defăimătoare de către China, care a amenințat că va lua măsuri pentru protejarea drepturilor companiilor sale.

Departamentul de Comerț a afirmat că aceste companii au fost implicate în folosirea muncii silnice a uigurilor și a altor minorități musulmane.

Printre firmele sancționate se numără mai multe companii textile și două despre care guvernul american susține că efectuează cercetări genetice menite să suprime și mai mult uigurii și alți musulmani.

Acesta este al treilea grup de companii și instituții din China incluse de executivul SUA pe o „listă neagră” economică, după alte două rânduri de sancțiuni care au vizat 37 de entități despre care administrația Trump afirmă că sunt implicate în reprimarea din Xinjiang.

„Beijingul promovează activ practica reprobabilă a muncii forțate și colectării abuzive și analiză a ADN-ului pentru a-și reprima cetățenii”, a afirmat secretarul american al Comerțului, Wilbur Russ într-un comuncat.

În Beijing, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe a declarat că Statele Unite încearcă să oprime companiile chineze și defăimeze politicile Chinei din Xinjiang sub pretextul protejării drepturilor omului, adăugând că regimul comunist va lua toate măsurile necesare pentru a proteja „drepturile legitime” ale companiilor chineze.

Printre companiile asupra cărora SUA a anunțat sancțiuni se numără Nanchang O-Film Tech, un furnizor pentru Amazon.com, Microsoft și Apple, compania chineză fiind vizitată de CEO-ul producătorului american Tim Cook în decembrie 2017.

Citește și: