Cel puţin 71 de persoane au fost împuşcate, 12 dintre acestea mortal, într-o serie de incidente armate ce au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în oraşul american Chicago, relatează cotidianul local Chicago Tribune.

Crime scene Foto: SCOOTERCASTER / Sam Hartson / Alamy / Alamy / Profimedia

Zece dintre cei împușcați au sub 18 ani, dar niciun minor nu a fost ucis. Cele mai tinere victime rănite au 10 și respectiv 11 ani, iar, dintre persoanele ucise, cele mai în vârstă aveau 60, respectiv 67 de ani.

În weekendul anterior, cel puțin 64 de persoane au fost împușcate, 11 dintre acestea pierzându-și viața, potrivit datelor colectate de Chicago Tribune.

În mare parte din aceste incidente victimele se pare că au fost simpli trecători, a precizat luni Departamentul de poliţie din Chicago, potrivit DPA citată de Agerpres.

Anunţul vine în contextul în care cu câteva zile mai devreme poliţia din Chicago făcea cunoscut că, deşi nivelul general de criminalitate a scăzut cu 9%, numărul omuciderilor şi cel al incidentelor armate au crescut cu 48%, respectiv 46% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Richard Rosenfeld, criminolog la Universitatea Missouri-St.Louis, a declarat pentru CNN că este posibil ca această creştere a actelor de violenţă din SUA, care pe ansamblu încă nu a ajuns din urmă nivelul înregistrat în anii 1990, să fie legată de tulburările declanşate de moartea lui George Floyd în timpul arestării sale de către poliţie, la sfârşitul lunii mai, în Minneapolis, în condiţiile în care atunci când oamenii nu au încredere în poliţie pot fi tentaţi să creadă că trebuie să-şi caute dreptatea singuri.

Totuşi, acest fel de justiţiarism poate duce la apariţia de victime în rândul persoanelor nevinovate. Săptămâna trecută, un bebeluş de un an din Brooklyn a fost împuşcat în timp ce se afla în cărucior, la un picnic.

Richard Rosenfeld a mai spus la CNN că redeschiderea statelor şi oraşelor după carantină duce indiscutabil la astfel de creşteri.