Mai mulţi parlamentari ruşi au depus un proiect de lege pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex.

Duma de StatFoto: Agerpres

Deputații au reacţionat la susţinerea prin referendum a modificărilor constituţionale promovate de preşedintele Vladimir Putin, printre care şi cea care defineşte căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, scrie Agerpres citând agenția Reuters.

În cadrul aceleiaşi consultări populare, cetăţenii din Rusia au aprobat luna aceasta schimbări ale legii fundamentale care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Liderul de la Kremlin s-a aliniat la poziţia Bisericii Ortodoxe Ruse şi s-a distanţat astfel de valorile liberale occidentale. El a declarat că atâta timp cât va fi preşedinte nu va legaliza căsătoriile homosexuale.

Includerea în Constituţie a unei interdicţii aplicate deja în practică va îngreuna eventuale demersuri legale viitoare în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Noua lege, care va fi probabil adoptată rapid de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, interzice explicit legăturile matrimoniale homosexuale şi adopţia copiilor de către cupluri de acelaşi sex - o posibilitate care şi în prezent este doar teoretică.

Senatoarea Elena Mizulina, co-autoare a proiectului de lege, a declarat că interdicţiile se vor aplica şi persoanelor transsexuale, consemnează agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că legea face parte dintr-un demers de oficializare legislativă a deciziilor adoptate prin referendum.