Primarul din Verona a decis să urmeze exemplul omologului său londonez, acum prim-ministru britanic. De la Brexit la Veronexit. Municipalitatea din Verona a publicat pe site-ul său web „Proiectul legii de inițiativă populară: Apel pentru un referendum privind retragerea statului din Uniunea Europeană”. Și într-o primă versiune, ulterior corectată, îşi declară şi aderarea la inițiativă, potrivit La Repubblica.

Balconul Julietei - VeronaFoto: USER UPLOADED

Totul pornește de la Comitetul „Europa Liberă - Uexit”, care a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 136 din 28 mai 2020. „Semnatarii propunerii de lege a inițiativei populare sunt 14 profesioniști din Roma, dar în fruntea mișcării se află veşnicul Vittorio Sgarbi.

Inițiativa este susținută de ultra-dreapta radicală și suveranistă și de Mișcarea Stop Euro", anunţă alarmaţi Federico Frini, Elisa La Paglia şi Stefano Vallani, consilieri locali, membri ai Partidului Democrat din Verona. Faptul că Sgarbi și Sboarina erau destul de apropiaţi a devenit evident încă din campania electorală din 2017. O afinitate politică ce ia acum direcții neașteptate.

Poziția ideologică a primarului din Verona este binecunoscută: propuneri de lege anti-avort susținute de consiliul municipal, schimbarea numelor străzilor din Verona cu străzi dedicate lui Giorgio Almirante și Sergio Ramelli, şi pactul de sânge cu ultra-catolicii. În 2019, în orașul Arenei şi legendarilor Romeo şi Julieta, a fost organizat congresul mondial al familiilor, desigur, al celor „tradiționale”. Unii îl văd drept omul ideal pentru a cimenta legătura dintre Liga Nordului și extrema dreaptă. Și poate că inițiativa anti-europeană s-a născut chiar în acest context.

Site-ul instituțional al municipiului Verona le explică cetățenilor cum trebuie să facă și unde să se prezinte pentru a cere ieșirea din UE, amintind termenul limită: 10 decembrie 2020. "Sboarina va trebui să le explice veronezilor că el nu vrea zecile de milioane de euro care vor veni din Europa prin fondul de relansare", comentează consilierii municipali ai Partidului Democrat. (Rador)