Turcia a acuzat marți o abordare "distrugătoare" a Franței în Libia și acuză Parisul că încearcă să întărească prezența Rusiei în această țară devastată de războaie civile din 2011, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

Aceste afirmații virulente vin la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a acuzat Turcia că are o "responsabilitate istorică și criminală" în acest conflict.

"Franța, pe care Macron o conduce sau mai degrabă nu reușește să o conducă nu se află (în Libia) decât pentru a-și urmări interesele cu o mentalitate distrugătoare", a afirmat șeful diplomației turce, Mevlüt Cavusoglu.

"Pe de o parte, NATO consideră Rusia o amenințare. Dar, pe de altă parte, Franța, membră a NATO, încearcă să întărească prezența Rusiei" în Libia, a adăugat el, într-o conferință de presă la Ankara.

Aceste schimburi acide de replici vin în plină escaladare a tensiunilor între Ankara și Paris, doi aliați în cadrul NATO dar pe poziții divergente în conflictul din Libia.

Turcia susține militar Guvernul de uniune națională (GNA), recunoscut de ONU, în fața forțelor disidente conduse de mareșalul Khalifa Haftar, care domină estul țării.

Acesta din urmă se bazează pe sprijinul Emiratelor Arabe Unite, al Egiptului și al Rusiei. Franța, deși neagă că îl apără, îl susține de asemenea pe Haftar, după opinia a numeroși analiști.

Cavusoglu a afirmat că, în ciuda intereselor divergente ale Turciei și Rusiei în Libia, cele două țări "lucrează la un acord de încetare a focului".

De la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, după o revoltă populară, Libia este pradă haosului generat de conflicte interne și lupte pentru putere.

Dacă forțele lui Haftar, care au lansat ofensiva asupra Tripoli în aprilie, păreau că au vânt în pupă până acum câteva săptămâni, situația s-a inversat recent sub efectul sprijinului pe care Turcia l-a oferit GNA.

Sprijinite de dronele Turciei, forțele pro-GNA amenință acum să cucerească Syrte, loc strategic pentru accesul spre est și o linie roșie pentru Egipt, care amenință că va interveni militar.

În fața criticilor din ce în ce mai insistente ale Franței, Turcia și-a manifestat deschis furia în ultimele zile.