Cunopscutul director rus de film și teatru Kirill Serebrennikov a fost condamnat vineri la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, o pedeapsă mult mai ușoară decât se așteptaseră suporterii săi. Procurorii au cerut 6 ani de închisoare, în timp ce inculpații au negat vreo infracțiune, potrivit Reuters.

Kirill SerebrennikovFoto: Anton Denisov / Sputink / Profimedia Images

"Reabilitarea lui Serebrennikov este posibilă fără o pedeapsă" privativă de libertate, a apreciat judecătoarea Olesia Mendeleieva, care a impus și interdicția de a mai conduce o instituție culturală și o perioadă de probațiune de trei ani.

Mulți din societatea liberală au văzut cazul ca pe o încercare de a reduce la tăcere pe cineva care a criticat rolul bisericii și al statului în societatea rusă, iar criticul principal al Kremlinului, Alexei Navalny, a respins dosarul ca pe o ”înscenare”.

Directorul artistic al teatrului Gogol al avangardei din Moscova a fost găsit vinovat că a condus un grup infracțional alături de colegii saăi și ar fi furat 129 de milioane de ruble (1,87 milioane de dolari) din fonduri de stat.

Instanța le-a ordonat să restituie fondurile presupuse furate și l-a amendat pe Serebrennikov cu 800.000 de ruble (11.500 USD).

Sute de susținători s-au adunat în fața instanței pentru a-l susține pe director și s-au înghesuit în jurul lui în timp ce ieșea purtând ochelari de soare și mască de protecție. "Respectațiți distanțarea socială! Nu vă infectați unii pe alții - pentru că trebuie să luptăm pentru adevăr!", le-a spus el susținătorilor

Kremlinul a refuzat să comenteze.

Avocatul lui Serebrennikov a declarat că intenționează să facă apel și să obțină o achitare, a informat agenția de știri RIA.

"Trei ani cu suspendare pentru Serebrennikov este pedeapsa penală pentru un caz fabricat în mod deliberat", a spus Navalny.

Directorul în vârstă de 50 de ani al Centrului Gogol din Moscova a fost reținut în august 2017 iar în primăvara anului trecut a fost ridicată măsura arestului la domiciliu, permițându-i-se să circule liber.

Procesul acestuia a atras atenția internațională, cereri pentru eliberarea sa fiind formulate de către mediile artistice de pretutindeni, de la Hollywood la Cannes.

Serebrennikov a fost numit director al micului teatru de stat Gogol în 2012, reușind transformarea sa într-unul din cele mai apreciate teatre din Moscova și un favorit al intelectualilor liberali.

Însă operele regizorului au înfuriat conservatorii culturali din Rusia care cred că merge prea departe prin folosirea frecventă a nudității pe scenă, limbajul obscen și adaptarea modernă a unor autori clasici.