Jean Kennedy Smith, ultima dintre frații Kennedy și fost ambasador în Irlanda, unde a avut o contribuție importantă la stoparea conflictului irlandez, a murit miercuri, la vârsta de 92 de ani, a declarat familia sa, potrivit AFP.

Jean kennedy si ObamaFoto: Flikr

"A trăit o viață minunată", a declarat fiica sa Kym Smith într-o declarație pentru NBC News.

Smith a murit miercuri în casa ei din Manhattan, potrivit New York Times.

Născută în februarie 1928, a fost a opta dintre cei nouă copii din familia Kennedy, cea mai cunoscută dinastie politică din Statele Unite.

Frații săi au fost președintele John Kennedy, ucis în 1963, fostul ministru al Justiției Robert Kennedy, ucis în 1968 și senatorul democrat Ted Kennedy, care a murit în 2009.

După ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții departe de politică, a fost numită ambasador în Irlanda de către președintele Bill Clinton în 1993.

Numirea ei a fost foarte criticată la acel moment.

Acționând împotriva politicii oficiale a Statelor Unite la acea vreme, Jean Kennedy Smith a avut numeroase întâlniri cu Gerry Adams, pe atunci șeful Sinn Fein, aripa politică a armatei republicane irlandeze (IRA).

Ea l-a ajutat pe Gerry Adams să obțină o viză pentru Statele Unite, unde a apărat ideea încetării focului în Irlanda de Nord.

Apoi a jucat un rol cheie în pregătirea negocierilor care au culminat cu acordurile de pace de Vinerea Mare din 1998, punând capăt atentatelor, care au durat 30 de ani și au lăsat aproape 3.500 de morți.