India a expulzat doi membri ai Ambasadei Pakistanului la New Delhi, pe care îi acuză de spionaj, a anunțat duminică seară într-un comunicat Ministerul indian al Afacerilor Externe, transmite AFP.

India - PakistanFoto: Flickr/ Global Panorama

„Guvernul i-a declarat pe cei doi oficiali personae non gratae pentru că s-au implicat în activități incompatibile cu statutul lor de membri ai unei misiuni diplomatice”, potrivit sursei citate.

Ei urmează să părăsească India „în 24 de ore”, a adăugat ministerul.

La începutul lunii mai, Germania a anunţat că va judeca începând din 25 august cazul unui cetăţean indian acuzat de spionare a comunităţilor sikh şi kashmiriene în beneficiul serviciilor secrete indiene.

Suspectul, identificat ca Balvir S. (54 de ani), e acuzat că ar fi lucrat cu agenţia indiană de informaţii externe Research & Analysis Wing (R&AW) din 2015.

India şi Pakistanul, ambele puteri nucleare, s-au confruntat în trei războaie de la obţinerea independenţei lor față de Coroana britanică în 1947, dintre care două au fost pentru Kashmir.

New Delhi se confruntă de 30 de ani cu o insurecţie separatistă, soldată deja cu zeci de mii de morţi, în principal civili, în această parte a regiunii himalayene, populată majoritar de musulmani, aflată sub controlul său.

India acuză Pakistanul că susţine pe ascuns insurgenţii, care se bucură totodată şi de sprijinul unei părţi a populaţiei locale.