Actualul premier al Armeniei, Serge Sarkisian, a fost ales in functia de presedinte, dupa ce a obtinut 57,1 la suta din voturile exprimate in primul tur al scrutinului desfasurat marti, relateaza Reuters care citeaza un sondaj realizat la iesirea de la urne. Liderul executivului de la Erevan a fost urmat de Levon Ter-Petrosian, primul presedinte armean postsovietic, care a obtinut 17,4% din sufragii.

Sarkisian il va succede pe Robert Kocearian, aflat la putere de zece ani. Actualul lider armean nu a mai putut intra in cursa pentru presedintie din cauza constitutiei care nu-i permite sa candideze dupa alte doua mandate consecutive.

Armenia este vazuta ca o importanta zona strategica situata intre Marea Caspica, bogata in resurse energetice, si piata sud-europeana a petrolului si a gazelor naturale.

Opozitia a comtestat alegerile si a avertizat ca va organiza manifestatii, daca votul va fi fraudat. Alegerile precedente din Armenia au fost urmate de manifestatii ample ale opozitiei, care a acuzat fraude.