Comisia Europeană ar putea lansa o procedură de sancţionare a Germaniei după decizia Curţii Constituţionale germane privind politicile Băncii Centrale Europene, dar cancelarul Angela Merkel a exprimat optimism că situaţia se poate rezolva prin compromisuri de ordin politic, scrie Mediafax.

Angela MerkelFoto: Profimedia Images

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis luni, în cadrul unei videoconferinţe a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), că actuala criză dintre Berlin şi Bruxelles „se poate rezolva” prin poziţii inteligente ale ambelor părţi. Liderul de la Berlin a reiterat că independenţa Băncii Centrale Europene (BCE) este esenţială pentru Germania, afirmă surse citate de agenţia de presă DPA şi de site-ul Tagesspiegel.de.

Angela Merkel a admis că decizia instanţei constituţionale din Germania de a contesta politicile BCE generează o situaţie delicată, în contextul în care alte state europene s-ar putea simţi încurajate să nu respecte autoritatea Uniunii Europene.

La rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, a subliniat că instanţa constituţională germană „nu a contestat autoritatea Curţii de Justiţie a UE, considerată gardianul tratatelor europene”.

Citește și:

Curtea de Justiţie a UE aminteşte că este singura instanţă care are jurisdicţie la nivel comunitar

Christine Lagarde: BCE este independentă, nu este afectată de hotărârea Curţii constituţionale germane

BCE va continua să relaxeze politica monetară, în pofida deciziei Curţii Constituţionale germane că şi-a depăşit atribuţiile