Magazinele - cu excepția cafenelelor și a restaurantelor - vor putea să se redeschidă în Franța începând cu 11 mai, cu măsuri de protecție a sănătății, dar cinematografele, teatrele și muzeele importante vor rămâne închise, a anunțat marți premierul Edouard Philippe, citat de AFP.

Restrictii coronavirus FrantaFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • Grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în Franţa pe 11 mai, pe bază de voluntariat
  • Pe 18 mai vor putea fi deschise şi şcolile generale în regiunile în care gradul de contagiere este redusă
  • Şcolile profesionale şi liceele ar urma să reia cursurile la începutul lunii iunie
  • Magazinele se vor redeschide
  • Piețele alimentare se redeschid
  • Cafenelele și restaurantele nu se vor deschide
  • Bibliotecile și micile muzee se pot redeschide, a adăugat el, dar cinematografele și marile muzee vor rămâne inchise.

Piețele alimentare se pot redeschide, a spus Philippe înaintea deputaților, repetând că o decizie diferită privind barurile și restaurantele ar putea fi luată la sfârșitul lunii mai.

Conform planului, grădiniţele şi şcolile elementare se vor redeschide în Franţa pe 11 mai, pe bază de voluntariat. Pe 18 mai vor putea fi deschise şi şcolile generale în regiunile în care gradul de contagiere este redus. Şcolile profesionale şi liceele ar urma să reia cursurile la începutul lunii iunie. În clase vor putea fi cel mult 15 elevi, iar, alternativ, va fi menţinut învăţământul online. Activităţile de lucru de la distanţă trebuie menţinute "oriunde este posibil acest lucru", a spus premierul Franţei.

Bibliotecile și micile muzee se pot redeschide, a adăugat el, dar cinematografele și marile muzee vor rămâne inchise.

"Există suficiente măşti de protecţie pentru a face faţă nevoilor începând din 11 mai. Politica noastră se bazează pe responsabilitatea individuală. Însă le spun fracezilor că, dacă indicatorii nu vor fi în cadrul aşteptărilor, nu vom relaxa restricţiile pe 11 mai sau vom face acest lucru menţinând un cadru mai strict", a precizat premierul Franţei. Referindu-se la capacitatea de testare, Philippe a subliniat că obiectivul este să se ajungă la nivelul de 700.000 de teste pe săptămână.

Preşedintele Emmanuel Macron a precizat deja că restricţiile impuse în 17 martie vor înceta pe 11 mai pe tot teritoriul Franţei.

Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii. Se aşteaptă ca grădiniţele şi şcolile să se redeschidă în etape, iar restaurantele să rămână pentru moment închise.

Nu s-a răspuns oficial la întrebări importante privind obligativitatea portului măştilor de protecţie în magazine şi în mijloacele de transport în comun sau posibilitatea deplasărilor în ţară. Francezii aşteaptă şi lămuriri despre ce va urma în perioada vacanţelor de vară. În parlament se va discuta de asemenea o aplicaţie pentru smartphone, pentru crearea unei hărţi cu răspândirea coronavirusului.