Garda Revoluționară din Iran a anunțat miercuri că a lansat pe orbită cu succes primul satelit militar al țării într-o perioadă în care relațiile cu Statele Unite sunt tot mai tensionate datorită programelor nucleare și de dezvoltare a rachetelor balistice de către regimul de la Teheran, anunță Reuters.

Foto:

Oficialii americani au declarat că se tem că tehnologia balistică de rază lungă folosită pentru a lansa satelitul în orbită ar putea fi folosită pentru a lansa focoase nucleare iar Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a declarat că Teheranul trebuie tras la răspundere pentru lansare.

Autoritățile iraniene au negat acuzațiile Statelor Unite afirmând că nu au urmărit niciodată dezvoltarea de arme nucleare.

„Primul satelit militar Iranian, Noor, a fost lansat în această dimineață din deșertul central din Iran. Lansarea a fost reușită iar satelitul a ajuns în orbită”, a anunțat televiziunea de stat iraniană.

Satelitul denumit „Noor”, semnificând „Lumină”, orbitează la 425 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, a mai afirmat aceeași sursă.

Mai devreme în cursul zilei, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că a dat ordine să fie distrusă orice ambarcațiune iraniană care se apropie periculos de navele americane din Golf, după ce în urmă cu o săptămână, Pentagonul a acuzat Teheranul de „manevre periculoase” pe mare.

Potrivit Washingtonului, 11 bărci de viteză ale Gărzilor Revoluționare au traversat în mod repetat, cu viteză foarte mare și foarte aproape de pupa navelor americane care patrulau în Golf.