Mai multe tornade au devastat duminică şi luni dimineaţă sudul Statelor Unite, făcând cel puţin 32 de morţi, potrivit unei surse oficiale şi presei americane, relatează AFP, citată de Agerpres. Case distruse, copaci scoşi din rădăcină, maşini răsturnate. Furtunile au lovit o zonă cuprinsă între Texas şi Carolina de Sud. "Sunt cel puţin 11 morţi confirmate şi numeroase pagube materiale în întregul stat", a anunţat luni Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din statul Mississippi.

cladire distrusa de tornada in TennesseeFoto: Captura video

Au fost înregistrate, de asemenea, alte morţi, printre care nouă în Carolina de Sud, şapte în Georgia, trei în Tennessee, una în Arkansas şi una în Carolina de Nord, potrivit presei americane.

Preşedintele american, Donald Trump, înainte de a începe briefingul de presă cotidian la Casa Albă privind coronavirusul, a adresat "sincere condoleanţe" familiilor victimelor.

"Administraţia mea va face tot posibilul pentru a ajuta aceste comunităţi să îşi revină", a declarat el, amintind "puterea oribilă şi distrugătoare a tornadelor".

Peste 1,3 milioane de persoane au rămas fără energie electrică, potrivit site-ului poweroutage.us.

În statele Mississippi şi Louisiana, guvernatorii au decretat stare de urgenţă.

O decizie luată "pentru a proteja sănătatea şi siguranţa locuitorilor", a scris pe Twitter guvernatorul din Mississippi, Tate Reeves, asigurând locuitorii că "nu sunt singuri".

"Mobilizăm toate resursele disponibile pentru protejarea cetăţenilor noştri şi a bunurilor lor", a continuat el.

Serviciul Naţional de Meteorologie al Statelor Unite a emis o avertizare de tornadă, cel mai înalt nivel de alertă în acest domeniu. Acesta a făcut cunoscut că s-au înregistrat pagube provocate de vântul cu o viteză de până la 235 de kilometri pe oră.

Duminică după-amiază, guvernatorul Tate Reeves a reamintit avertismentele meteorologilor, sfătuindu-i pe localnici să respecte dispoziţiile privind protecţia faţă de noul coronavirus în cazul în care sunt nevoiţi să se refugieze într-un adăpost public amenajat în caz de catastrofă meteorologică.

"Pagubele sunt uriaşe şi este un bun moment să ne amintim că toată lumea trebuie să fie atentă la vreme", a scris la rândul său pe Twitter guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards.