Jaroslaw Kaczynski a reușit să se impună. În noaptea de luni spre marţi (6/7 aprilie), la sfârșitul unei zile parlamentare extrem de agitate, liderul majorității ultra-conservatoare a Partidului PiS (Lege și Justiție) a obţinut votul pentru o modificare a codului electoral prin introducerea generalizării votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale care ar trebui să aibă loc în luna mai, în pofida strigătelor alarmiste ale specialiștilor cu privire la pericolul reprezentat de un astfel de scrutin, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere al respectării regulilor constituționale, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru comitetul de bioetică al Academiei Poloneze de Științe, "organizarea alegerilor prezidențiale [în mai] ar fi o decizie iresponsabilă din punct de vedere moral și juridic" și ar putea duce la "o creștere considerabilă a numărului de persoane infectate" de noul coronavirus.

În ciuda reticențelor din propria tabără - inclusiv a celor neoficiale, a premierului, Mateusz Morawiecki, și a ministrului Sănătății, Lukasz Szumowski -, omul forte al țării este hotărât să-l vadă reales pe președintele în exerciţiu, Andrzej Duda, cu orice preţ. Dar timpul trece în defavoarea sa: amânarea alegerilor cu patru luni sau chiar un an, cerută de opoziție, l-ar forța pe președinte să facă campanie într-un moment în care puterea se confruntă cu consecințele economice și sociale ale crizei. Dar, în cadrul majorității, să îi ţii piept lui Jaroslaw Kaczynski se plătește scump: viceprim-ministrul, Jaroslaw Gowin, liderul aripii moderate a majorității, a demisionat luni, pentru că nu a reușit să-și convingă fracțiunea de deputați să ajute la eşecul proiectului derulat de șeful PiS.

Începând de vineri seara, majoritatea a depus la Dietă un proiect de modificare a codului electoral, făcând posibilă votarea doar prin poștă. În baza acestui text, Poşta ar trebui, de fapt, să-și asume rolul Comisiei Electorale Naționale, instituția independentă care este însărcinată cu organizarea alegerilor.

În aceeași zi, președintele Poștei a fost demis și înlocuit de ministrul adjunct al Apărării, Tomasz Zdzikot, care a fost instruit să pregătească instituția cât mai curând posibil pentru organizarea votului. Proiectul majoritar susține că este inspirat de soluțiile adoptate în martie de Bavaria pentru alegerile locale, unde un milion de oameni au luat parte la vot. În Polonia, acestea vor trebui să fie puse la punct în timp record pentru treizeci de milioane de alegători.

Organizarea alegerilor prezidențiale din mai este puternic criticată. Unii comentatori conservatori ajung până la a califica ideea "nebunie politică". Constituționaliștii sunt aproape unanimi: aceste alegeri ar reprezenta o îndepărtare serioasă de la multe reguli legale, constituționale și bune practici democratice. Legitimitatea câștigătorului ar fi extrem de îndoielnică.

Luni dimineață, la deschiderea sesiunii plenare a Dietei, dl.Morawiecki a declarat că "nimeni nu știe care va fi evoluţia viitoare" a pandemiei și că "vârful său este așteptat [în Polonia] în mai sau în iunie". Mai multe voci ale majorității, inclusiv ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, au susținut că alegerile ar trebui să fie organizate la data prevăzută "în numele stabilității puterii în perioadele de criză". Reprezentanții opoziției au denunțat o "încălcare a Constituției" și a cerut în unanimitate instituirea unei stări de dezastru natural. Aceasta din urmă ar amâna alegerile până în toamnă și ar permite legiuitorului să se ocupe exclusiv, în viitorul imediat, de gestionarea problemelor de sănătate, economice și sociale.