Premierul grec a anunțat vineri că migranții adunați de la începutul lui martie la granița terestră dintre Grecia și Turcia au părăsit zona pentru a se proteja, potrivit agenției turce DHA, de pandemia de coronavirus, scrie AFP.

refugiaţi la granita Turcia-GreciaFoto: Hotnews

"Se pare că tabăra instalată a fost dezmembrată și cei care erau (în regiunea de graniță a fluviului ) Evros au plecat", a afirmat Kyriakos Mitsotakis, într-o videoconferință a consiliului de miniștri.

Ministrul turc de Interne Suleyman Soylu afirma joi că circa 4.600 de migranți continuau să se afle în zona postului grec de frontieră Kastanies (Parzakule de partea turcă).

Dar joi seara, solicitanții de azil au fost transferați cu autocarele spre tabere din Turcia pentru a rămâne în carantină timp de două săptămâni, a relatat agenția turcă DHA.

Această evacuare a fost făcută "la cererea migranților", potrivit DHA, care a adăugat că autoritățile turce au dezmembrat ulterior tabăra din Pazarkule.

Premierul grec a precizat că militarii și polițiștii greci vor rămâne în zona de graniță.

"Un capitol ar putea fi închis dar bătălia continuă", a mai spus Kyriakos Mitsotakis.

În încercarea de a obține sprijin în dosarul sirian, Turcia a anunțat în 29 februarie că nu va mai opri migranții care vor să meargă spre Europa, astfel încât mii de solicitanți de azil s-au adunat imediat la Pazrakule.

Forțele grecești au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a respinge migranții.