Epidemia de Covid-19 provoacă pagube cumplite vieților și economiei americane. Ea marchează totodată declinul conducerii SUA în lume. Dacă așa stau lucrurile, pierderea va fi cu atât mai regretabilă cu cât daunele diplomatice, chiar în mai mare măsură decât alte răni, vor fi fost inutile și auto-provocate, scrie Washington Post, citat de Rador.

CoronavirusFoto: INQUAM Photos/George Calin

Motivul e limpede: președintele Trump a abdicat de la rolul jucat de președinții americani în toate crizele mondiale din ultimul secol, acel rol constând în a face un pas înainte și a oferi remedii, a sprijini alte țări și a coordona replici multilaterale.

Cel mai recent, președinții George W. Bush și Barack Obama au condus eforturile internaționale pentru lichidarea crizei financiare din 2008; ei au inițiat de asemenea răspunsuri consistente ale SUA la epidemiile de SIDA și Ebola. Principala măsură a dlui Trump legată de restul lumii după ce a început răspândirea Covid-19 pe plan internațional a fost aceea de a interzice călătoriile între SUA și alte țări.

El se laudă aproape zilnic cu decizia sa de a interzice călătoriile din China în ianuarie; când a interzis și vizitele din Europa, câteva săptămâni mai târziu, a făcut-o fără a-i consulta și pe unii dintre cei mai apropiați aliați ai Americii. SUA dețin în prezent președinția rotativă a G7, însă președintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a avut inițiativa de a organiza o video-conferință G7 pe tema virusului, după ce două apeluri telefonice la Casa Albă nu reușiseră să-l urnească pe dl Trump pentru a trece la fapte.

O conferință virtuală a grupului mai mare G20 e organizată săptămâna aceasta de - culmea! - Arabia Saudită; regimul paria al lui Mohammed bin Salman profită de vidul de conducere creat de dl Trump. În mod normal ar fi de așteptat ca secretarul de stat să călătorească prin lume într-un moment precum acesta - fie și virtual - pentru a-i determina pe aliații SUA să coopereze la modalități de evitare a unei recesiuni globale sau pentru a accelera producția de materiale vitale.

Prin urmare, a fost uluitor faptul că Mike Pompeo, care a avut un comportament discret în ultimele săptămâni, atunci când a făcut și el o declarație despre epidemie, luni, ea nu a fost nimic mai mult decât o nouă săgeată trasă în direcția conducătorului suprem al Iranului. Marele câștigător al acestei retrageri fără precedent a SUA este China. Acum, când și-a oprit deja epidemia inițială de pe teritoriul propriu, regimul lui Xi Jinping oferă ajutoare, inclusiv măști și ventilatoare medicale de care e nevoie cu disperare, greu lovitei Italii și Serbiei și, mai în general, Uniunii Europene.

Șeful uneia dintre cele mai mari companii din China, Jack Ma de la Alibaba, oferă truse de testare și măști Americii - laolaltă cu alte 54 de țări din Africa. Dl Trump încearcă să atribuie vina pentru pandemie Chinei, vorbind în mod infantil despre „virusul chinezesc”. Însă el i-a deschis calea regimului Xi pentru a se recomanda drept noul lider global, cel care preia locul SUA. Doi observatori veterani ai Chinei, Kurt M. Campbell și Rush Doshi, au avertizat într-un articol recent din revista Foreign Affairs că acesta ar putea deveni un „moment Suez” pentru SUA, referindu-se la criza din 1956 care a marcat sfârșitul rolului de jucător global pentru Regatul Unit. Dacă așa stau lucrurile, dl Trump va purta responsabilitatea nu numai pentru un răspuns lent și ezitant la epidemia de acasă; el va fi fost cel care a prezidat peste amurgul SUA în calitate de putere care mobilizează globul. (Washington Post)