Există câteva zeci de cazuri Covid-19. Prevalența febrei dengue, care afectează aproape 570.000 de sud-americani, alarmează OMS. În timp ce autoritățile medicale din diferite țări din America Latină emiteau primele alerte cu privire la coronavirus, cu aproximativ patruzeci de cazuri depistate pe tot subcontinentul, acesta se confruntă cu un alt tip de epidemie, mult mai alarmant: cel al febrei dengue, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform Organizației Panamericane pentru Sănătate (OPS), de la începutul anului până pe 6 martie, 569.400 de persoane au fost afectate și 118 au murit din cauza acestei boli infecțioase transmise de țânțarii din specia Aedes. Actuala epidemie de dengue, care a început în 2019, este cea mai gravă din istoria subcontinentului: în 2019, OPS a înregistrat 3,1 milioane de cazuri și 1.534 de decese. "Aceasta este cea mai mare cifră din istoria febrei dengue în America, cu 30% mai mare decât numărul de cazuri raportate în 2015", anul în care numărul de cazuri a fost cel mai mare, subliniază organizaţia ONU.

Vineri, 6 martie, coronavirusul afecta șapte țări din America Latină: Ecuador este cea mai afectată țară cu 13 cazuri înregistrate, urmată de Brazilia, Mexic, Chile, Argentina, Republica Dominicană și Peru. Nu au existat decese. "Chiar dacă se înregistrează o mortalitate mai scăzută, tendința numărului de cazuri [de dengue] din 2020 pare a fi aceeași ca și în anul precedent", a subliniat Sebastian Oliel, din cadrul OPS.

Cu siguranță va fi un an epidemic cu transmitere intensă. Cele patru serotipuri [ale bolii] continuă să circule prin întreaga regiune, în special în zonele urbane". Paraguay, unde nu a fost depistat încă niciun caz de coronavirus, este țara cu cea mai mare incidență a febrei dengue: 137.000 de cazuri au fost raportate de la începutul anului 2020 - dintre care 11.300 sunt confirmate pentru moment - și 34 de oameni au murit.

Însuşi președintele țării, Mario Abdo Benitez, s-a îmbolnăvit la sfârșitul lunii ianuarie, urmat de soția sa, Silvana Lopez Moreira, două săptămâni mai târziu. Pentru Hernan Rodriguez, directorul Direcției pentru Bolile Transmisibile din Paraguay, "aceste cifre reprezintă doar vârful aisbergului, nu includ persoane care sunt consultate, dar nu au fost raportate dintr-un motiv sau altul, persoane bolnave care nu sunt consultate sau persoane infectate de către virus, dar care nu dezvoltă boala.

Aceste cifre ar trebui înmulțite cu cinci sau zece". Peste tot, creșterea este considerabilă în comparație cu alți ani. Mexicul a anunțat o creștere de 104% pentru primele două luni ale anului 2020 (1.455 cazuri) față de aceeași perioadă din 2019 (711 cazuri). În Peru, unde a fost emisă alertă de sănătate în Amazon, cincisprezece persoane au murit deja. În Argentina, boala a afectat 14 din cele 22 de provincii ale țării, inclusiv cea din Buenos Aires, cea mai populată.

Aproape 800 de oameni s-au îmbolnăvit și trei au murit, unul în suburbiile Capitalei. Ca proporție a populației, zona cea mai afectată de febra dengue, după Paraguay, este ... Guadelupa, cu peste 5.000 de cazuri de la începutul epidemiei, la jumătatea lunii octombrie 2019. O fată de 17 ani din a murit în Martinica pe 11 februarie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, febra dengue, care apare în regiunile tropicale și subtropicale, cu o predilecție pentru zonele urbane și semi-urbane, afectează în fiecare an 50 de milioane de oameni din întreaga lume.

Printre ei, 500.000 sunt afectați de febra dengue hemoragică, care este fatală în peste 2,5% din cazuri. Potrivit Institutului Pasteur, două miliarde și jumătate de oameni trăiesc în zone cu risc. Până în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament.