Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu doreşte să consume toţi cei cinci ani ai mandatului său pe încercările de a pune în aplicare acordurile de la Minsk privind rezolvarea conflictului din Donbas, de aceea îşi acordă termen de un an pentru a ajunge la un progres în discuţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la reglementarea conflictului din estul Ucrainei, informează portalul Gordon.ua, citat de Agerpres.

Volodimir ZelenskiFoto: president.gov.ua

Acordurile de la Minsk fac obiectul negocierilor în cadrul aşa-numitului format „Normandia” (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia).

Guvernul ucrainean, potrivit lui Zelenski, are termen de un an pentru a lucra la acordul cu privire la rezolvarea definitivă a conflictului din Donbas, dar nu mai mult.

Zelenski a declarat, într-un interviu acordat The Guardian care va apărea integral sâmbătă, că numărătoarea inversă începe de la ultimul summit în format „Normandia” din 10 decembrie.

El a avertizat că „nu va consuma toţi cei cinci ani de mandat la implementarea "acordurilor de la Minsk"”, adăugând că are „două-trei planuri” alternative cum să acţioneze în cazul în care nu vor exista progrese în formatul actual de negocieri. Totuşi, Zelenski nu a dorit să dezvăluie conţinutul acestor planuri.

Preşedintele ucrainean consideră că ar putea să ajungă la o înţelegere cu omologul său rus Vladimir Putin pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei, soldat din 2014 până în prezent cu peste 13.000 de morţi.

El a remarcat, între altele, că întâlnirea sa cu Putin la Paris în timpul summitului în format „Normandia” în decembrie a fost marcată de „mai multe aspecte emoţionale”. „Cred că (el) m-a auzit. Am avut acest sentiment. Sper că acesta nu este un sentiment fals”, a adăugat Zelenski, pentru care aceasta a fost prima întâlnire cu liderul rus de la învestirea sa în funcţie în mai anul trecut.