Oriol Junqueras execută o condamnare de 13 ani de închisoare în Spania pentru implicarea sa în organizarea unui referendum pentru independența Cataloniei în 2017, interzis de Madrid, relatează Le Soir, potrivit Rador.

Oriol JunquerasFoto: Flickr

Curtea Uniunii Europene, una dintre cele două jurisdicții ale Curții de Justiție a UE, a respins, marți, cererea separatistului catalan Oriol Junqueras de a-și recupera temporar scaunul de eurodeputat.

Oriol Junqueras execută o condamnare de 13 ani de închisoare în Spania pentru implicarea sa în organizarea unui referendum pentru independența Cataloniei în 2017, interzis de Madrid. El a fost ales în Parlamentul European pe 26 mai, dar a fost împiedicat să-și ocupe locul de europarlamentar din cauza procedurilor legale lansate împotriva sa.

Pe 13 ianuarie, Parlamentul European a declarat vacant postul d-lui Junqueras, considerând, în urma deciziilor justiţiei spaniole, că mandatul său de europarlamentar a funcționat în perioada 2 iulie 2019 - 3 ianuarie 2020, un anunț pe care avocații separatistului catalan îl contestă în fața Justiției Europene.

Junqueras a solicitat, în așteptarea unei decizii privind recursul său, măsuri provizorii de la Tribunalul General, în special pentru a-și recupera locul.

Instanța europeană i-a respins cererea.