​Orașul belgian Aalst a organizat la sfârșit de weekend o paradă în cadrul unui vechi festival. Printre costumele de la paradă și-au făcut loc caricaturi ale unor evrei ortodocși purtând pălării uriașe din blană, cu nasuri lungi și costume de muște, scrie BBC. ​

HotNews.roFoto: Hotnews

Israelul, mai multe grupuri de evrei sau prim-ministrul Sophie Wilmès sunt printre cei care condamnă evenimentele de la sfârșitul săptămânii trecute. Mulți dintre critici consideră compararea evreilor cu muște un act de antisemitism pentru că naziștii le spuneau des evreilor că sunt niște ”paraziți”.

Purtătorul de cuvânt din Aalst a declarat că ceea ce s-a întâmplat a fost doar o glumă. El a adăugat că evenimentul a fost menit să susține libertatea de exprimare, neavând intenția de a ofensa pe nimeni. Totodată festivalul este unul cu tradiție și este cunoscut pentru felul în care satirizează diferite aspecte din societate.

Aalst se află la 31 de kilometri de Bruxelles, în inima Europei. Orașul este condus de un partid naționalist ce dorește independența Flandrei.

Orașul a fost ținta criticilor și după parada de anul trecut. Chiar Unesco a scos orașul de pe lista Locuri din Patrimoniul Mondial în decembrie. La parada de anul acesta, Unesco a fost satirizat de către participanții la paradă.

Unii participanții s-au costumat chiar cu uniforme SS, chiar dacă peste 25 de mii de evrei au fost deportați din Belgia în Al doilea război mondial.