În plină izolare internațională din cauza infecției coronavirusului, în zidul dintre China și Vatican se întrevede o fisură. Întâlnirea dintre ministrul de externe al Sfântului Scaun și cel din Republica Populară Chineză a fost cea mai importantă reuniune din 1951, de când cele două țări au rupt legăturile diplomatice, continuând dialogul care a început acum câțiva ani cu multă dificultate, potrivit Rador, care citează Il Sole.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrevederea dintre arhiepiscopul Paul Gallagher și Wang Yi a avut loc vineri, cu ocazia Conferinței de Securitate de la Munchen.

Cei doi șefi ai respectivelor diplomații au discutat despre acordul istoric din 2018 dintre Roma și Beijing care conferă Vaticanului ultimul cuvânt în numirea episcopilor catolici din China, chestiune care a fost mult timp controversată. Potrivit unui comunicat al Sfântului Scaun, cele două părți au convenit să continue „dialogul instituțional, bilateral”, atât în ​​beneficiul Bisericii Catolice, cât și al poporului chinez.

Relațiile dintre cele două state s-au îmbunătățit treptat de la acordul de acum doi ani, iar întâlnirea dintre miniștrii de externe consolidează dialogul. Conservatorii catolici s-au opus acordului dorit de Papa Francisc, acuzând Vaticanul că a cedat pentru a răspunde nevoilor regimului de la Beijing.

Catolicii chinezi încearcă să iasă dintr-o perioadă de șaptezeci de ani plină de diviziuni care au acutizat contrastul dintre o Biserică „oficială”, aflată sub controlul regimului chinez și una subterană „neoficială” care rămâne fidelă Romei. Ambele recunosc în Suveranul Pontif, liderul legitim al Bisericii Catolice.

Cea mai critică voce împotriva acordului este cea a cardinalului Joseph Zen, fostul arhiepiscop al Hong Kong-ului, în timp ce Vaticanul l-a apărat mereu, susținând că absența unui acord ar fi dus la o schismă.

Cu toate acestea, acordul din 2018 a fost întotdeauna interpretat ca anticamera reluării relațiilor diplomatice oficiale între cele două țări. Rămâne în continuare chestiunea din Taiwan: reluarea relațiilor ar duce la o ruptură cu insula pe care Beijingul o revendică ca teritoriu propriu. Vaticanul este singurul stat din Europa care recunoaște Taiwanul.