Vicepreședintele american Mike Pence a respins vineri sugestia surprinzătoare făcută recent de procurorul general al Statelor Unite, William Barr, care a propus preluarea unei participații de control asupra companiilor de tehnologie Nokia și Ericsson în așa fel încât SUA să poată contracara dominanța Huawei pe 5G, scrie Mediafax.

Mike PenceFoto: Flickr/ Michael Vadon

William Barr, procurorul general al SUA, a propus într-o alocuțiune la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice din Washington ca America și aliații să "considere activ" propuneri pentru "un pachet de control american" în Nokia și Ericsson, companii europene, "fie în mod direct, fie prin intermediul unui consorțiu de companii private aliate și americane".

Întrebat într-un interviu acordat postului CNBC cum vede situația, Pence a oferit o abordare alternativă.

"Tot respectul pentru procurorul general Barr, dar noi considerăm că cea mai bună cale înainte este ce a propus Ajit Pai în urmă cu câteva zile", a spus Pence, făcând referire la propunerea președintelui reglementatorului de telecomunicații american de a oferi mai mult spectru pentru rețelele 5G.

"Acesta este planul pe care președintele (Trump) îl susține și va fi pus în aplicare", a mai adăugat Mike Pence, care a subliniat că Statele Unite pot extinde tehnologia 5G "prin forța pieței libere și a companiilor americane".

La rândul său, consilierul economic principal de la Casa Albă, Larry Kudlow, a adăugat ulterior că Statele Unite lucrează îndeaproape cu Nokia și Ericsson, spunând că echipamentele celor două companii sunt esențiale pentru construirea infrastructurii 5G.

Kudlow a precizat că "guvernul SUA nu este în business-ul achiziționării de companii, fie că sunt domestice sau străine", adăugând totuși că "firmelor americane de tehnologie nu le stă nimic în cale să le preia".

Acțiunile Nokia și Ericsson de la New York au închis cu 4%, respectiv 5,4% mai sus față de ședința anterioară. Ambele companii nu au dorit să ofere comentarii. Cele două companii au o capitalizare de piață combinată de circa 53 miliarde de dolari și este neclar din ce sursă ar folosi guvernul american fonduri pentru a prelua controlul asupra celor două companii. Nu este clar nici dacă reglementatorii din țările celor două companii ar accepta preluarea.

Procurorul general al SUA a adăugat în discursul său de joi, pledând cazul pentru preluarea Ericsson și Nokia, că "este foarte bine să le spunem prietenilor și aliaților noștri că nu ar trebui să instaleze echipamente Huawei, dar ce echipamente alternative vor instala?".

Statele Unite doresc ca UE și alți aliați ai Washingtonului să interzică participarea gigantului chinez Huawei la dezvoltarea rețelelor 5G, temându-se că echipamentele firmei chineze ar putea fi folosite de Beijing pentru spionaj, afirmații respinse de companie. Cu toate acestea, UE și Marea Britanie speră că o abordare colectivă, bazată pe o listă de verificare a riscurilor, precum și măsurile ce vor fi anunțate să elimine o parte din presiunile Statelor Unite.