Memorialul Holocaustului din Ierusalim, Yad Vashem, a publicat - fapt rar - scuze pentru "erorile" istorice apărute în filmele proiectate în cadrul ceremoniei care a marcat 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

În timpul evenimentului organizat la sfârșitul lunii ianuarie la Ierusalim și la care au asistat peste 40 de lideri din întreaga lume (România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis), filmulețe proiectate conțineau "imprecizii" care au antrenat "o prezentare dezechilibrată a faptelor istorice", a recunoscut luni Yad Vashem.

"Filmele nu prezintă împărțirea Poloniei între Germania nazistă și Uniunea Sovietică în 1939 sau cucerirea Europei occidentale în 1940", a scris pe un blog Dan Michman, care conduce centrul de cercetări asupra Holocaustului al Yad Vashem.

Potrivit sursei citate, "hărțile arată granițe eronate ale Poloniei și vecinilor săi și identifică eronat lagăre de concentrare ca fiind lagăre de exterminare", a adăugat el.

The Times of Israel a scris că imaginile prezentate s-au concentrat „aproape exclusiv” pe rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste. De asemenea, nu s-a menționat acordul lui Stalin cu Hitler care a precedat războiul, ocuparea unei părți a Poloniei de către Rusia și „alte fapte incomode pentru Moscova.

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem a declarat marți că filmele au fost realizate de Forumul Mondial al Holocaustului în "cooperare" cu Yad Vashem.

Acest Forum este condus de Moshe Kantor, un miliardar rus apropiat de Kremlin și figură eminentă a comunității evreiești din Rusia.

Ceremonia a avut loc în contextul în care Varșovia și Moscova se confruntă de luni de zile în privința relatărilor istorice legate de al Doilea Război Mondial.

În decembrie, președintele rus Vladimir Putin a acuzat Polonia de complot cu Germania nazistă și că a contribuit la declanșarea războiului.

Președintele polonez Andrzej Duda, care i-a reproșat lui Putin că a încercat să rescrie istoria, nu a participat la evenimentul organizat de Yad Vashem după ce nu i s-a permis să susțină un discurs, așa cum i-a fost permis lui Putin.

Germania nazistă și URSS au invadat și împărțit Polonia în septembrie 1939 în virtutea unei clauze secrete din pactul Molotov-Ribbentrop.