Cu o lună înaintea alegerilor parlamentare din Slovacia, liderul Partidului Naţional Slovac, Andrej Danko, îi ameninţă pe alegători cu năzuinţele de autonomie ale maghiarilor. El a cerut alegătorilor să nu voteze cu un partid politic maghiar al cărui scop este obţinerea independenţei regiunilor sudice ale Slovaciei, potrivit Infostart, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Se pare că după o acalmie relativ constantă în ultimii ani în relaţiile maghiaro-slovace, preşedintele Parlamentului slovac, Andrej Danko, se întoarce la obiceiurile predecesorului său din partid, Jan Slota, care mereu ameninţa cu pericolul maghiar.

Odată cu retragerea lui Jan Slota în spatele scenei politice, Partidul Naţional Slovac şi-a schimbat retorica, ba mai mult, ceea ce era de neimaginat în urmă cu 10 ani, azi a devenit realitate, şi anume: în 2016, Partidul Naţional Slovac a încheiat o coaliţie guvernamentală cu partidul Hid-Most, condus de Béla Bugár. Timp de patru ani nu au existat tensiuni mai deosebite între maghiari şi slovaci.

Însă, la sfârşitul acestei săptămâni preşedintele partidului, Andrej Danko, a scos din nou cartea maghiară. "Există aici partide maghiare care vorbesc nu numai de autodeterminare, dar şi despre autonomia teritorială", a afirmat preşedintele Partidului Naţional Slovac. Danko nu s-a exprimat clar, dar prin această afirmaţie nu s-a referit în mod sigur la partidul Hid-Most, ci s-a gândit la Partidul Comunităţii Maghiare (MKP) şi la Alianţa Comunităţii Maghiare formată din Forumul Maghiar şi mişcarea Solidaritatea.

În cazul partidului Hid-Most, autonomia teritorială nu reprezintă un subiect, pentru acest partid importantă fiind autodeterminarea culturală şi în domeniul învăţământului. "Cei care ne ameninţă cu autonomia teritorială sau în programul lor electoral se concentrează asupra acestui scop, uită că acest deziderat şi-a pierdut definitiv sensul într-o Europă unită. Partidul Hid-Most nu a avut şi nici nu va avea asemenea năzuinţe.

Acest partid nu are nevoie de reglementarea graniţelor pentru apărarea şi extinderea drepturilor minorităţilor naţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului Hid-Most, Klára Magdeme. Preşedintele Alianţei Comunităţii Maghiare, Szabólcs Mózes, a comentat astfel afirmaţiile preşedintelui Parlamentului slovac: "Chiar şi ultimele manifestări ale lui Danko arată câte neadevăruri ascunde acel cuvânt sfânt, potrivit căruia acest guvern a fost cel mai bun din punctul de vedere al maghiarilor.

Pentru maghiari actualele partide din coaliţie nu sunt parteneri. Iar din atitudinea lui Danko se poate trage concluzia că este nevoie de o solidaritate care va adopta o poziţie fermă pentru extinderea drepturilor maghiarilor". "Cartea maghiară este folosită doar de politicienii care vor să dezbine societatea", a conchis Szabolcs Mózes.