Dezbaterile la procesul de destituire a președintelui american Donald Trump, acuzat de abuz de putere și de obstrucționarea Congresului, au început marți în Senat, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Audierea a început cu o bătălie procedurală privind regulile jocului la acest proces.

UPDATE: Senatul a respins marți două eforturi ale democraţilor de a obține documente și dovezi în procesul de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, un semn că procedura ar putea avansa în condiţii favorabile pentru Trump, potrivit Reuters.

Pe măsură ce cel de-al treilea proces de inculpare a preşedintelui din istoria SUA a început cu seriozitate, senatorii au votat cu 53 la 47 pentru a bloca două moțiuni depuse de liderul democrat Chuck Schumer pentru a ceda dovezi și documente de la Casa Albă și Departamentul de Stat legate de legăturile lui Trump cu Ucraina.

După cel de-al doilea vot, Schumer a oferit o a treia moțiune pentru obţinerea de documente, de data aceasta de la Oficiul de Management și Buget al Casei Albe.

UPDATE: Pat Cipollone, consilierul juridic al Preşedinţiei SUA, a contestat procedura pentru demiterea preşedintelui Donald Trump lansată de Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul Partidului Democrat, relatează CNN.

„Informaţiile au fost transmise public în mod selectiv. Martorii au fost ameninţaţi. Funcţionarii publici de bună-credinţă au fost ameninţaţi că vor fi acuzaţi de sfidare. Li s-a spus că obstrucţionează ancheta”, a declarat Pat Cipollone.

Consilierul juridic al Casei Albe a sugerat că Donald Trump nu a avut parte de proceduri judiciare corecte în Camera Reprezentanţilor.

UPDATE: Politicianul democrat Adam Schiff, şeful echipei de inculpare a preşedintelui Donald Trump, acuză că procedurile stabilite de Senatul SUA nu permit un proces corect, informează agenţia Reuters.

„Nu sunt prevăzute proceduri pentru un proces corect, iar poporul american vrea cu disperare să creadă că Senatul va oferi atât preşedintelui, cât şi Camerei Reprezentanţilor un proces corect”, a declarat Adam Schiff.

„În calitatea de coordonatori ai acuzării, le vom cere senatorilor să respecte jurămintele, să ofere justiţie imparţială şi să organizeze un proces corect”, a precizat Adam Schiff, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

La cinci zile după ce au jurat să facă dreptate de o „manieră imparțială”, cei o sută de senatori s-au reunit la puțin timp după ora 13,00 (18,00 GMT) la Capitoliu, sediul Congresului din Washington, sub președinția solemnă a șefului Curții Supreme John Roberts.

Dar înainte de a începe dezbaterile, senatorii au intrat într-o dispută dură privind regulile jocului.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a introdus un amendament pentru a încadra acest proces care, cu zece luni înainte de prezidențiale, parazitează campania pentru alegerea viitorului președinte.

În program, audieri în marș forțat: 24 de ore pentru acuzare și tot atâtea pentru apărare, toate în maxim șase zile, și apoi 16 ore de întrebări.

Democratul Adam Schiff acuzat organizarea unui „proces trucat”, același reproș pe care republicanii l-au făcut la nivelul Camerei Reprezentanților.

Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a introdus mai multe amendamente pentru a oferi mai mult timp dezbaterilor și pentru a cere prezentarea de documente și convocarea de martori, în condițiile în care tabăra prezidențială vrea să amâne cât mai mult această chestiune spinoasă.

Șansele de a câștiga disputa sunt mici: cu 53 de senatori dintr-o 100, republicanii pot câștiga toate voturile pe procedură.

Al 45-lea președinte al Statelor Unite, și doar al treilea care se confruntă cu un astfel de proces de destituire după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1999, nu se va prezenta personal la audieri.