Directorul executiv al grupului Human Rights Watch, Kenneth Roth, spune că i s-a interzis duminică intrarea în Hong Kong, înainte de publicarea unui raport critic despre China, relatează DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o înregistrare video postată pe Twitter pe aeroportul internaţional din Hong Kong, Kenneth Roth susține că faptul că i s-a interzis intrarea este "ultima dovadă că guvernul chinez face tot ce poate pentru a submina respectarea standardelor internaţionale pentru drepturile omului.

Documentul, intitulat "The World Report 2020", pe care Roth intenţiona să-l dea publicităţii în Hong Kong pe 15 ianuarie, "va evidenţia asaltul Guvernului chinez asupra sistemului internaţional al drepturilor omului", care ia amploare, potrivit organizaţiei.

Roth, cetăţean american, spune că nu i s-a prezentat vreun motiv pentru refuzul intrării în Hong Kong, o premieră pentru activist după mai multe vizite în acest teritoriu.

Hong Kong este un teritoriu chinez semiautonom care din iunie anul trecut este zguduit de proteste masive pro-democraţie care au fost declanşate de o lege privind extrădarea la care între timp s-a renunţat.

În decembrie, parlamentarii americani au aprobat o rezoluţie care exprimă susţinerea lor pentru protestatarii din Hong Kong şi prezintă planuri pentru apărarea valorilor democratice în acest teritoriu.

Ministerul chinez de Externe a răspuns ameninţând cu "sancţiuni" nespecificate grupuri precum Human Rights Watch şi alte organizaţii pro-democratice.

Într-un comunicat dat publicităţii de Human Rights Watch, Roth a numit eforturile Chinei de a bloca activitatea grupului internaţional pentru apărarea drepturilor omului "o formă globală de cenzură la care guvernele ar trebui să reziste înainte de a fi prea târziu".

Roth a postat pe Twitter că a revenit la New York şi că va da publicităţii raportul la ONU, pe 15 ianuarie.

Autoritatea vamală şi pentru imigraţie din Hong Kong nu a răspuns până acum unei solicitări de a comenta aceste informaţii venite din partea DPA. (Sursa: Agerpres)